Milióny ľudí na Haiti čelia hladomoru. Vláda nám nechce pomôcť, myslia si farmári

    0
    Voľby na Haiti (Autor: SITA)

    Kvôli zmenám počasia, ktoré spôsobil klimatický fenomén El Niño, je na Haiti už tretí rok sucho. „Ešte nikdy som nezažila takú zlú situáciu,“ povedala novinárom prostredníctvom prekladateľa 69 ročná farmárka z Haiti a dodala, že obdobie sucha je v krajine bežné, toto je však horšie ako kedykoľvek predtým. Farmárka tiež dodala, že obyvateľom sa pomaly míňajú všetky zásoby jedla. Silný vplyv klimatického fenoménu spôsobil, že na Haiti vyhlásili stav národného ohrozenia. Viac ako päť miliónov obyvateľov krajiny trpia nedostatkom jedla, z toho viac ako 1 a pol milióna už hladuje. Čísla hladujúcich neustále rastú a od minulej jesene sa podľa Think Progress zdvojnásobili.

    „Sucho spôsobuje mnohým ľuďom stále väčšiu biedu a hlad. Množstvo domácností a fariem malo slabú úrodu už niekoľko krát za sebou a v dôsledku toho sa míňajú aj všetky alternatívne zdroje obživy,“ uviedol Carlos Veloso, oblastný riaditeľ World Food Programme (WFP) v krajine a dodal, že bez podpory organizácie WFP sa krajina s krízou vysporiada len veľmi ťažko. Podľa predbežných odhadov, pomoc pre najviac postihnutých milión Haiťanov bude potrebných 84 miliónov dolárov.

    Problémom v krajine je však aj infraštruktúra a vnútorná ekonomika a obchod, ktorých zlý stav zhorší dopad sucha na obyvateľstvo. Podľa farmárov je potrebné dobudovať kanály, ktoré budú kontrolovať toky vody z hôr na polia. „V horách je vody dosť, steká však nerovnomerne a časť polí úplne vytopí, zatiaľ, čo zvyšok uschne,“ hovorí farmárka, ktorá si myslí, že vláda v krajine nestavia tieto kanály schválne. „Bohatí ľudia v Port-au-Prince nechcú, aby sme mali produktívne polia, pretože zarábajú na importe ryže k nám,“ myslí si.  

    - Reklama -