Miliónové dotácie pre Čistý deň. Ako s nimi zariadenie naložilo?

    0
    Pred vchodom do centra Čistý deň v Galante (Autor: Facebook, Plus JEDEN DEŇ)

    Rušno v Čistom dni ostáva aj naďalej. Zariadenie doteraz dostalo od štátu nemalé dotácie. Spolu by malo ísť o sumu 3,4 milióna eur. Informoval o tom portál aktuality.sk.

    Zariadenie pre resocializáciu drogovo závislých čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania neplnoletých chovankýň. Potom, ako sa kauza zmedializovala a policajné vyšetrovanie sa obnovilo, centru hrozí strata licencie. Ešte v septembri rozhodol súd o premiestnení detí do iných zariadení. Urobili tak len dvaja klienti, ostatní sú aj naďalej v Čistom dni. Rodičia s rozhodnutím súdu spokojní nie sú.

    Spomínaný portál priniesol informácie o hospodárení neziskovky. Podľa výročných správ dostalo zariadenie 3,4 milióna eur. Väčšina peňazí išla na prevádzku, rekonštruovať sa museli aj budovy, v ktorých sídli.

    Zaujímavé sú aj iné zistenia z výročných správ. „Napríklad fakty o tom, ako často zo zariadenia odchádzali klienti alebo informácia o preplatení nákladov na vysokoškolské štúdium vtedajšej šéfky Čistý deň Zuzany Mikovej-Tománkovej,“ informuje portál. Na riaditeľkino vzdelanie išlo 1320 eur. V roku 2003  na valnom zhromaždení nezisková organizácia zmenila stanovy. A to tak, aby si vianočné odmeny mohli vyplatiť vo výške dvoch platov. Takúto odmenu mala dostať aj riaditeľka Tománková.

    Podľa jej slov narábajú s peniazmi v zariadení opatrne. „(Financie) sú pevne viazané na klienta – napríklad aj pri platení energií sa náklady prepočítavajú na počet klientov v zariadení,“ uviedla.

    Autor: luc

    - Reklama -