Miliardár Soros je podľa prestížneho amerického magazínu osobnosťou roka

    0
    Na archívnej snímke z 27. apríla 2017 je americký finančník maďarského pôvodu, zakladateľ a predseda Nadácie otvorenej spoločnosti George Soros v Bruseli. (Autor: TASR)

    Titul osobnosť roka Financial Times udeľuje na základe zásluh a dosiahnutých úspechov. V Sorosovom prípade však magazín vyzdvihuje do popredia najmä hodnoty, ktoré miliardár reprezentuje. 

    Financial Times hovorí o Sorosovi ako jednom z najprominentnejších filantropov súčasnosti, ktorý neúnavne chráni demokratický poriadok pred narastajúcim tlakom nacionalizmu a populizmu. „Je nositeľom myšlienky liberálnej demokracie a otvorenej spoločnosti, ktorá je pod neustálym útokom zo všetkých strán, od Vladimira Putina a jeho Ruska až po Ameriku Donalda Trumpa,“ píše magazín.

    V očiach mnohých je však miliardár vnímaný prevažne negatívne a často ho obviňujú z ovplyvňovania svetového politického diania cez svoje neziskové organizácie. Podľa magazínu je však Soros vnímaný negatívne najmä zo strany autoritárskych režimov a nacionalistických populistov, ktorým leží v žalúdku pre svoju podporu slobody médií a ľudských práv. „Vinia ma za všetko. Prial by som si nemať toľko nepriateľov, no vnímam to ako znamenie, že niečo robím dobre,“ vyjadril sa na margo negatívnych názorov sám Soros. 

    Miliardár terčom útokov

    Soros je terčom útokov aj vzhľadom k svojmu židovskému pôvodu. Na adresu amerického finančníka maďarského pôvodu v minulosti zaznela kritika okrem iného aj z úst prezidenta Donalda Trumpa či priaznivcov tvrdého brexitu v Británii. S obľubou kritizuje Sorosa aj slovenský expremiér Robert Fico, ktorý miliardára spájal s jarnými demonštráciami proti vtedajšej vláde v Bratislave. 

    Podľa Fica mal Soros stáť za pokusom o prevrat na slovenskej politickej scéne. Fico taktiež viac krát obviňoval organizátorov protestov Za slušné Slovensko, že sú platení práve z peňazí amerického finančníka. Najčastejšie je však pod paľbou kritiky Soros v rodnom Maďarsku, kde ho premiér Viktor Orbán viní okrem iného z podpory migrácie.

    Soros prostredníctvom nadačnej siete Open Society Foundations podporuje projekty na ochranu ľudských práv na celom svete a udeľuje napríklad štipendiá študentom. Soros podľa agentúry DPA do svojich nadácií vložil už 32 miliárd dolárov.

    - Reklama -