Milé deti, ktoré neviete po nemecky. A aj rodičia… Pritvrdíme. Nová vláda Rakúska sa s prisťahovalcami nebude maznať

    0
    Heinz-Christian Strache (vľavo) a Sebastian Kurz (Autor: ReproFoto: Facebook)

    Predseda ÖVP Sebastian Kurz a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache na utorkovej tlačovej konferencii predstavili svoje názory v oblasti vzdelávania, ktoré aktuálne preberajú v rámci koaličných rokovaní. Ak sa obe strany dohodnú na zložení vlády, čakajú rakúsky vzdelávací systém razantné zmeny. Jednoznačnú zelenú dostalo napríklad „diferencované školstvo“, ktoré kladie dôraz na individualitu každého žiaka.

    Zástupcovia oboch strán sa ďalej zhodli, že by sa do celého vzdelávacieho systému mali viac zapojiť rodičia, pretože „úspech každého žiaka závisí v neposlednom rade od toho, ako spolupracujú rodičia so školou“. Pozorne počúvať mali v utorok najmä rodičia detí s prisťahovaleckými koreňmi. Nová vláda totiž hodlá presadiť väčšiu previazanosť sociálnych dávok s dodržiavaním školských povinností, ktoré robí problém najmä moslimským deťom.

    Zdroj: Facebook/Sebastian Kurz

    Reformy vzdelávacieho systému majú rýdzo konzervatívny charakter a v tomto smere nemajú najmä v porovnaní so socialistickými vládami vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Švédsku a ďalších západoeurópskych krajinách konkurenciu. Mali by vzniknúť triedy, do ktorých budú chodiť len deti, ktoré majú problémy s nemčinou. Ako poznamenáva denník Kronen Zeitung, špecializované triedy by sa mali navzdory trendom na Západe ďalej rozširovať.

    Obe strany počítajú aj so zavedením druhého povinného roka predškolskej dochádzky pre všetkých, „ktorí to potrebujú“. V preklade z politicky korektného jazyka je tento návrh určený najmä pre deti migrantov. „Vychádzame z toho, že aktuálne asi tretina detí nevie po nemecky,“ uviedol Kurz pred novinármi s tým, že súčasťou systému by sa mala stať aj výučba o hodnotách, ktoré Rakúsko vyznáva. A to najmä v materských škôlkach, kde tvoria deti moslimov čoraz väčší podiel.

    Odzvoniť by tiež malo „alternatívnemu hodnoteniu“ žiakov, ktoré v podstate vytlačilo klasické známkovanie. „Minimálne na prvom stupni základných škôl sa musí používať známkovanie od jednotky do päťky, ako sme boli vždy zvyknutí. Známky sú dôležité pre porovnávanie,“ konštatoval Kurz. Podľa očakávania sa návrhy nových opatrení stali okamžite terčom kritiky zo strany socialistov, ktorí ich označili za „populistické“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -