Milanová nemá pre Maticu porozumenie. Pripravuje zákon, ktorý je umožní získavať sponzoring

    0
    Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (Autor: TASR)

    „Na ministerstve kultúry v súčasnosti uvažujeme skôr o znižovaní príspevku pre Maticu. Pripravujeme však zákon o sponzoringu. Ten dá Matici možnosť nájsť si podporovateľov, ktorí budú mať, na rozdiel odo mňa, porozumenie pre jej súčasné fungovanie a smerovanie,” uviedla Milanová pre TASR.

    Vláda vo svojom programovom vyhlásení avizovala, že zváži systémovú zmenu najmä financovania Matice slovenskej.

    Cieľom Matice je dnes podľa Kollára budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre a dejinám. Aj v tejto súvislosti kritizuje financovanie inštitúcie.

    Podľa predsedu parlamentu je financovanie Matice slovenskej “biedne”. Zdroj: TASR

    „Starajú sa o tisíce detí, stovky kultúrnych ustanovizní, folklórne súbory, a takto biedne ich financovať je hanbou tohto národa,” povedal vo štvrtok.

    Predseda MS Marián Gešper v tejto súvislosti uviedol, že celoštátne podujatia vrcholového charakteru majú rozpočet aj tri milióny eur, zatiaľ čo Matica žije z vyše 1,5 milióna celý rok.

    „Desať rokov sa táto štátna dotácia nevalorizovala, čo spôsobilo, že sme za desať rokov museli prepustiť 70 zamestnancov. V súčasnosti sme už na hrane odborných vedeckých pracovísk vrátane pracovísk, ktoré sa v regiónoch starajú o 503 miestnych odborov a 243 folklórnych súborov,” upozornil.

    - Reklama -