Mikloš nečakane: Za posledné dni som musel dvakrát súhlasiť s Ficom

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    Bývalý minister financií Ivan Mikloš napísal pre Hospodárske noviny komentár, v ktorom píše, že marec 2017 vojde do histórie EÚ ako prelomový mesiac. Dôvodom má byť biela kniha Jeana-Clauda Junckera, ktorá navrhuje päť potenciálnych scenárov vývoja EÚ.

    „Najskôr 1. marca predseda Komisie Juncker zverejnil bielu knihu s piatimi potenciálnymi scenármi vývoja EÚ. Tak ako doteraz'len jednotný trh'kto chce viac, robí viac'menej, ale efektívnejšie'oveľa viac spoločne'. O necelý týždeň sa stretli veľkí psi– šéfovia Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska, a prihlásili sa k scenáru číslo tri, kto chce viac, robí viac'. Tento scenár zľudovel pod pojmom viacrýchlostná Európaa bol potvrdený cez víkend podpisom Rímskej deklarácie,“ napísal Mikloš.

    Scenáre „tak ako doteraz“ a „oveľa viac spoločne“ neboli podľa Mikloša reálne. Viacrýchlostná Európa sa však stala realitou, ktorá je podľa neho najlepším riešením. „Veľké psi rozhodli a treba dodať, že rozhodli tak, ako to bolo jedine možné, a je to teda najlepšie riešenie. Nielen pre nich, veľkých psov, ale aj pre menšie plemená v európskom koterci,“ myslí si bývalý minister s tým, že kríza eurozóny, ako aj migračná kríza ohrozujú bez adekvátnych mechanizmov podstatu EÚ. Závisieť to bude hlavne od francúzskych a nemeckých volieb.

    Ivan Mikloš dokonca priznal, že za posledné dni musel dvakrát súhlasiť s premiérom Robertom Ficom. Obidva razy sa to týkalo Európskej únie. „Počas minulých dní som musel dvakrát súhlasiť s premiérom Ficom. Prvýkrát, keď vyhlásil, že je v záujme Slovenska, aby patrilo do (budúceho) jadra Európy, a druhýkrát, keď vyhlásil, že EÚ je unikátny a pozitívny projekt,“ napísal Mikloš.

    „Pozerajúc na juh a sever od nás, by si človek mohol pomyslieť, akého múdreho a prezieravého premiéra máme, keby… Keby to stačilo a keby tieto jeho slová neboli v rozpore s inými jeho slovami a činmi. Nestačí sem-tam zavrtieť chvostíkom, keď inokedy úplne nezmyselne ceríme zuby,“ pustil sa do premiéra Fica bývalý minister, pričom dodal, že „malí psi“ nikdy nebudú mať silu veľkých krajín, avšak v Európskej únii ju majú väčšiu ako mimo nej. Dôležité je však dodržiavať pravidlá, ak ich nerešpektujú, tak skôr či neskôr narazia, ako sa to stalo podľa Mikloša aj v prípade Poľska.

    - Reklama -