Mikloš: Strednej Európe hrozí dvojitá pasca, ubrániť sa môže len reformami. Na to sú však nevyhnutní politici, ktorí nepodľahnú populizmu

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    Napríklad Nemecko a Rakúsko sú podľa jeho slov z hľadiska ekonomického a sociálneho vývoja jedny z najúspešnejších krajín po druhej svetovej vojne. A ostatné krajiny strednej Európy zase po páde komunizmu predstavujú podľa neho príbeh úspešnej transformácie, reforiem a integrácie do EÚ. 

    “Ale myslím si, že oveľa užitočnejšie ako hovoriť o úspechoch, je hovoriť o výzvach, problémoch a hovoriť o tom, čo pred nami stojí a čo je nevyhnutné zmeniť a urobiť, aby úspech pokračoval,” uviedol Mikloš. 

    Dvojitá pasca

    Krajinám strednej Európy totiž podľa neho hrozí takzvaná “dvojitá pasca”. “Prvá pasca spočíva v tom, že je v týchto krajinách nárast populistických strán. Strán, ktoré buď otvorene podporujú neliberálnu demokraciu a štátny kapitalizmus, alebo k tomu aspoň smerujú, alebo minimálne ohrozujú niektoré pravidlá a hodnoty politickej a ekonomickej slobody,” vysvetlil. K nárastu takýchto síl dochádza podľa neho napríklad v Maďarsku či v Poľsku.

    Druhá pasca je podľa Mikloša ekonomická. Spočíva v tom, že tieto ekonomiky dosiahli výrazný úspech vďaka minulým reformám a integrácii do EÚ. “Avšak zároveň čelia hrozbe pasce stredných príjmov,” upozornil. Pasca stredných príjmov spočíva podľa neho v tom, že doterajší rast dosiahli tieto krajiny najmä vďaka tomu, že využili svoju vysokú konkurencieschopnosť v masovej priemyselnej veľkovýrobe. Dobrým príkladom je podľa Mikloša výroba áut. Tieto krajiny jednoducho vedia vyrábať autá v rovnakej kvalite ako v Nemecku alebo vo Francúzsku, ale stále lacnejšie. Pretože ekonomická úroveň a mzdy sú nižšie.

    Treba robiť reformy

    Pasca stredných príjmov je ale podľa neho v tom, že ak krajina nerobí reformy, ktoré neustále zlepšujú podnikateľské prostredie, zvyšujú kvalitu verejného sektora, udržiavajú zdravé verejné financie a najmä reformy, ktoré zlepšujú kvalitu vzdelania, vedy a výskumu, tak sa dostane do pasce v tom, že ďalší rast založený na masovej priemyselnej veľkovýrobe, je už obmedzený. Pretože tak, ako rýchlejšie rastie krajina než vyspelé štáty, tak rýchlo rastú aj platy, a teda klesá konkurencieschopnosť založená na nižších nákladoch.

    “Je teda nevyhnutné robiť reformy, ktoré budú meniť štruktúru ekonomiky, ktoré vytvoria omnoho viac pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou, ktoré pritiahnu kapitál práve aj do týchto oblastí,” vymenoval Mikloš. Práve nedostatok reforiem v týchto krajinách ohrozuje podľa neho udržateľnosť vyššieho ekonomického rastu.

    “Táto dvojitá pasca, ktorá tu evidentne je, má jediné riešenie. Riešením sú reformy,” vyhlásil. Reformy ale dnes podľa neho vôbec nie sú technických problémom, sú problémom politickým. “Na to, aby sa reformy presadili, je nevyhnutné politické líderstvo. Sú nevyhnutní politici, ktorí nepodľahnú populizmu, ktorí naopak budú bojovať s populizmom a ktorí ponúknu reálne riešenia,” opísal.

    Nebude to podľa neho ľahké, ale verí, že sa to podarí. Napríklad francúzske a nemecké voľby ho v tomto napĺňajú optimizmom. “Verím, že aj v ostatných krajinách strednej Európy dôjde k tomu, že ohrozenie slobody, nárast neliberálnej demokracie a štátneho kapitalizmu sú len dočasnými hrozbami a že dôjde v budúcnosti k zmene,” uviedol. 

    - Reklama -