Mika nevie, z čoho pramení Ficova kritika, a pripúšťa zmenu vo vedení RTVS

    0
    Hlavný vchod do budovy RTVS v Mlynskej doline (Autor: TASR)

    Vo štvrtok 15. júna sa bude v tajnej voľbe voliť generálny riaditeľ RTVS. Medzi najhorúcejších kandidátov patrí päť mien, aktuálny riaditeľ verejnoprávneho média Václav Mika, riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, podnikateľ Fedor Flašík, exmarkizáčka Zuzana Ťapáková a riaditeľ reklamnej agentúry Michal Ruttkay.

    Mika, Rezník a Ruttkay sa v stredu stretli v Havranovom kabarete. Ako píše denník Sme, aktuálny riaditeľ si v diskusii zaspomínal, že pred piatimi rokmi dostával od médií iba jedinú otázku, a to či dokáže RTVS vysekať z dlhov. Vnímanie sa podľa jeho názoru posunulo a ľudí aktuálne zaujíma kvalita, akú im verejnoprávne médium dokáže ponúknuť. V diskusii prišla reč aj na kritiku, ktorej premiér Robert Fico podrobuje RTVS a jeho vedenie. Najväčším tŕňom v premiérovom oku je spravodajstvo, ktoré označuje za protivládne a neobjektívne.

    Mika priznal, že netuší, z čoho premiérova kritika vyviera, no nemyslí si, že je to osobný konflikt. „Nemali sme žiadny veľký žúr, kde by sa niečo stalo,“ vyjadril sa Mika s tým, že aj na základe tejto kritiky môže nastať zmena na poste GR RTVS.

    Riaditeľ TASR Jaroslav Rezník okrem kontroverznej zmluvy s agentúrou Sputnik, od ktorej pod tlakom odstúpil, vysvetľoval aj vzťah k predsedovi SNS Andrejovi Dankovi. V čase, keď boli národniari ešte mimoparlamentnou stranou, mal im vraj v agentúre poskytovať nadštandardný priestor. Rezník argumentoval tým, že sa s predsedom parlamentu pozná ako s každým politikom: „Nechodím s ním na pivo.“

    O riaditeľovi reklamnej agentúry Michalovi Ruttkayovi sa hovorí ako o kandidátovi, na ktorom by sa mohla dohodnúť koalícia, pretože Miku kritizuje Fico a Rezník je zas nepriechodný pre predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. O Ruttkayovi sa vraj hovorí ako o „Výbohovom človeku“. Miroslav Výboh je osobný priateľ premiéra Roberta Fica. Ruttkay tieto tvrdenia odmieta a dodáva, že sa rozhodol kandidovať, pretože je to logické vyústenie jeho kariéry.

    - Reklama -