Mihál zostra: Vládny program je lajdácky a šmelinársky. Že ste zložili vládu, to je zásluha oligarchov, búšil do koalície

    0
    Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. (Autor: SITA)

    Vládny program označil Mihál za lajdácky a šmelinársky. „Čo spísali úradníci z ministerstiev, to tam je, čo nie, to tam nie je,“ konštatoval. Dokument je podľa jeho slov nevyrovnaný, akoby niektoré časti písali žiaci z pomocnej školy, niektoré vysokoškolskí profesori. Programové vyhlásenie kabinetu je podľa Mihála dokumentom sociálnodemokratickej vlády, nie vlády koaličnej, respektíve ľavo-pravej.

    „Nevidím tam idey pravicovej strany, či už Siete, Mosta-Híd alebo SNS. Ak áno, tak sú tam len mikroskopicky,“ dodal poslanec liberálov s tým, že za pravicové sa dá označiť napríklad mierne zníženie dane právnických osôb z 22 na 21 percent. Mihál predpokladal, že tri pravicové strany dokážu do vládneho programu presadiť viac, ak by teoreticky bola súčasťou kabinetu SaS, programové vyhlásenie by vyzeralo inak. Ak predseda Mosta-Híd Béla Bugár konštatoval, že do programu dokázali presadiť 90 percent svojich priorít, tak Mihál si myslí, že ide skôr o 90 promile. 

    Ambíciu dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020 považuje poslanec SaS za smiešnu, keďže v roku 2020 aktuálna vláda končí. Mihálovi chýba v dokumente dôraz na znižovanie byrokracie, čo deklaratívne uvádzajú všetky kabinety inde vo svete, podľa Mihála ešte aj na Madagaskare. Za chybu považuje Mihál to, že vláda podľa dokumentu neplánuje upraviť Zákonník práce, ktorý je brzdou pri tvorbe pracovných miest. Kabinet exminister sociálnych vecí vyzval na zrušenie zákona o cezhraničnej spolupráci, ktorý má nadobudnúť účinnosť v polovici júna.

    Tento zákon podľa Mihála prinesie na Slovensku byrokraciu „ako Brno“. V oblasti sociálnych vecí poslanec SaS oceňuje tri deklarácie. Mihál drží vláde palce, aby sa jej darilo znižovať počet dlhodobo nezamestnaných, čo sa nepodarilo jednofarebnej vláde Smeru-SD. 

    Pohnúť by kabinet mal aj so zákonom o sociálnych službách. Podľa Mihála musí dôjsť k posilneniu financovania sociálnych služieb, uplatňovať by sa mal princíp rovnosti medzi štátnymi a súkromnými poskytovateľmi a ak treba, pristúpiť sa musí aj k zmenám kompetencií samospráv.

    Mihál oceňuje deklarovanú snahu o zavedenie jednotného posudkového systému. Vláde ponúka odborné kapacity liberálov v tejto oblasti. “Môžeme pomôcť, sme k dispozícii, to nie je politická téma, ale odborná,“ dodal. Exministrovi chýba vo vládnom programe ústavný zákon na udržateľnosť druhého dôchodkového systému. Upozornil, že prvý dôchodkový systém je deficitný, ročne v ňom chýbajú dve miliardy eur a kabinet vo vyhlásení túto dieru systémovo nerieši. 

    „Občania dali politikom jasne najavo, že nechcú pokračovať vo vláde Roberta Fica. Inak by Smer vo voľbách nezískal 28 percent. To bola jednoznačná porážka Roberta Fica,“ vyslovil sa Mihál s tým, že Smer-SD prišiel v parlamente o 34 poslancov. „Že ste zložili vládu, to je zásluha oligarchov. SaS tiež dostala všelijaké ponuky, ale odmietla ich, na rozdiel od vašich koaličných partnerov,“ poznamenal Mihál na margo zostavovania kabinetu. 

    - Reklama -