Mihál sa pustil do Richtera ako už dávno nie: Ja keby som bol vo vláde, poctivo by som priznal, že…

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    „Máme záujem v budúcom roku pripraviť tzv. ročné zúčtovanie odvodov. Akonáhle bude od 1. januára 2019 pripravené, ideme sa veľmi vážne zaoberať otázkou odvodov a eventuálne aj ich znižovania,“ konštatoval. Po zavedení zúčtovania totiž podľa neho budú k dispozícii objektívnejšie informácie, na základe ktorých sa môže vláda rozhodovať.

    Zároveň však nesúhlasí s požiadavkou zamestnávateľov, že ak majú svojim pracovníkom zvýšiť mzdy, má to zaplatiť štát. „Asi nie, prácu odvádzajú pre zamestnávateľa a ten musí na to adekvátne reagovať aj zvýšenou mzdou pre svojho zamestnanca,“ zdôraznil Richter.

    Opozičný nezaradený poslanec Jozef Mihál ministrovi vytkol, že rád používa rétoriku, čo všetko bude v budúcnosti. „Ja keby som bol vo vláde, poctivo by som priznal, že nezdaniteľná položka na daňovníka je dnes 317 eur, pričom minimálna mzda je teraz 435 eur a na budúci rok pôjde výrazne vyššie,“ upozornil.

    Práve zvýšenie nezdaniteľnej položky by podľa neho pomohlo zvýšiť čisté príjmy najmä nízkopríjmovým zamestnancom. Ocenil pritom, že o tejto téme začala vo vládnej koalícii hovoriť aspoň strana Most-Híd. „Odpočítateľná položka musí ísť hore, inak je to podvod na pracovníkoch,“ myslí si Mihál. Netreba podľa neho čakať do roku 2019, môže o tom rozhodnúť jedno zasadnutie vlády.

    Diskusie sa zúčastnili aj sociálni partneri vlády. Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota koalícii vytkol, že sa v nej rozpútali preteky, kto výraznejšie uchopí sociálnu tému. „Nemá to ekonomické opodstatnenie, tieto debaty sú čisto politické,“ myslí si. Tlak na rast miezd je podľa neho aktuálny trend, otázkou, ktorú treba zohľadňovať však je, kto si čo môže reálne dovoliť.

    Dôvodom nízkej úrovne platov na Slovensku je podľa viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Moniky Uhlerovej nerovnomerné rozdelenie bohatstva medzi zisky a mzdy, s výrazne vyšším podielom ziskov. Riešením je preto práve spravodlivejšie rozdelenie. „Súhlasím s tým, aby bolo daňové zaťaženie nižšie, ale takým spôsobom, aby sa pretavilo do čistého príjmu zamestnanca. Riešením môže byť zvýšenie nezdaniteľnej časti samotného zamestnanca,“ dodala.

    - Reklama -