Migranti sú príčinou úpadku jedného viedenského okresu, tvrdí vysoký maďarský predstaviteľ. Rakúska metropola dôrazne protestuje

    0
    János Lázár (Autor: TASR)

    Šéf úradu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána vo svojom videu tiež varuje, že ak maďarské opozičné strany “vpustia do krajiny migrantov”, mohla by o 20 rokov aj maďarská metropola Budapešť vyzerať ako viedenská štvrť, ktorej názov vo svojom facebookovom príspevku neuvádza.

    “Ulice sú očividne špinavšie, vládne tu väčšia chudoba a vyššia zločinnosť. Ak ich (migrantov) pustíme k nám, bude to mať za následok kriminalitu a biedu…,” uviedol vo svojom videu Lázár. Podľa jeho slov v spomínanom viedenskom okrese už “belochov a kresťanov” zastupujú iba dôchodcovia, pričom “všetci ostatní (jeho obyvatelia) sú prisťahovalci”.       

    Lázár sa vo svojom videokomentári okrem iného vyjadril aj na margo viedenských škôl. “Vo Viedni je veľa škôl, do ktorých už nechodia nijakí belošskí žiaci, len deti moslimských prisťahovalcov a prisťahovalcov z Blízkeho východu,” tvrdí minister riadiaci maďarský úrad vlády.

    Otázka prisťahovalectva je tiež hlavnou témou kampane protiimigračnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána pred maďarskými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 8. apríla. 

    Maďarský líder, ktorý dal v roku 2015 postaviť na hraniciach ploty, aby udržal migrantov mimo svojej krajiny, sám o sebe tvrdí, že chráni kresťanskú Európu pred inváziou moslimov.

    Viedeň rozhodne protestuje

    Je zarážajúce, ako minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár uráža hlavné mesto susednej krajiny. Podľa spravodajského servera hvg.hu týmito slovami reagovala členka mestskej rady Viedne Renate Braunerová na protimigračné video, ktoré Lázár zverejnil na Facebooku.

    “Ako radkyňa mesta Viedeň zodpovedná za medzinárodné záležitosti a hrdá občianka tohto mesta čo najrozhodnejšie protestujem proti tomu, ako Lázár prezentoval na videu moje rodné mesto. Čudujeme sa a považujeme za zarážajúce, že jeden politik dokáže takto znevažovať hlavné mesto susednej krajiny. Jeho obvinenia vecne neobstoja a zarmucuje nás, že sú xenofóbne. Osobne môžem maďarským mestám iba zaželať, aby boli takými mestami, akým je Viedeň – mestom disponujúcim najlepšími podmienkami pre život na svete,” zdôraznila Braunerová na Twitteri.

    Hvg.hu podotýka, že na videozáznam maďarského ministra sa zrejme sťažovalo mnoho ľudí, pretože Facebook ho stiahol zo svojej stránky.

    - Reklama -