Migranti nemôžu za terorizmus. Brat jednej z obetí atentátu v Manchestri tvrdí, že útočník nebol žiaden migrant, ale rodený Brit

    0
    Po výbuchu v Manchesteri (Autor: TASR)
    Telo Martyna Hetta bolo druhé, ktoré záchranári uvoľnili z miesta výbuchu v Manchesterskej aréne. Mladý muž stál údajne len necelého pol metra od Salmana Abediho, keď sa s podomácky vyrobenou bombou plnou klincov, pripevnenou na tele, odpálil. 
     
    Dan Hett pre denník the Guardian uviedol, že si neželá, aby ktokoľvek spájal migráciu s terorizmom, pretože za útok v Manchestri bol zodpovedný rodený Brit. „Myšlienka na to, že niekto povie, ach to je problém s migráciou, ma frustruje. Ako to môže byť problém s imigráciou? V Británii narodený terorista vzal so sebou medzi ostatnými aj môjho v Británii narodeného tureckého brata,“ tvrdí brat jednej z obetí nedávneho teroru v Británii. 
     
    Migráciu a terorizmus s obľubou spájajú krajne pravicové a antiimigračné hnutia naprieč Európou vrátane Národného frontu Marine Le Penovej či nemeckej AfD alebo rakúskych slobodných. Výnimkou v tejto rétorike nie je ani šéf Bieleho domu Donald Trump a v podobnom duchu sa prednedávnom vyjadrila aj premiérka Theresa Mayová, ktorá hovorila o prísnejšej kontrole ľudí, ktorí prichádzajú do Európy a Británie. 
     
    Ako problém nevidí Dan Hett jednotlivcov, ale prostredie, ktoré ich vedie k terorizmu. „Nestanete sa radikálom cez noc. Problém nie je v jednej osobe, je to prostredie, v ktorom sa radikalizuje a nie je monitorované,“ tvrdí Hett. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -