Migranti chcú v Európe pracovať. Čo na to hovoria ekonómovia?

    0
    Utečenci v Aténach (Autor: SITA)

    Osama pracoval v Sýrii ako futbalový tréner. Práve to napomohlo ponuke pracovať vo futbalovej akadémii v Španielsku. Predstaviteľ Národného školiaceho centra futbalových trénerov Miguel Ángel Galán, ktorý Sýrčana zamestnal, pre Euronews povedal, že Osama mal svojím spôsobom šťastie.

    Nebyť aféry s maďarskou kameramankou, nebol by sa o jeho osude dozvedel. „Vďaka tomu som ho mohol kontaktovať,“ povedal. „Stále je tam však množstvo ľudí, tisíce utečencov, ktorí potrebujú našu pomoc,“ doplnil Galán. O šťastí v nešťastí podkopnutého Sýrčana informuje denník Sme.

    Celý článok si prečítate TU

    Ako sa na masívny príliv utečencov do Európy pozerajú ekonómovia? Pomôže vlna utečencov starnúcej Európe zvrátiť demografický vývoj a pomôže pracovnému trhu alebo títo ľudia ohrozia štrukturálne reformy v európskych krajinách? O tom, aké ekonomické riziká so sebou prináša migrácia, informuje denník Pravda.

    Radikálne verzus reálne riešenia

    Čoho sa v prípade masy migrantov obávajú odborníci? „V dôsledku narastajúceho počtu migrantov vzrastie aj popularita nacionalistických a populistických politických strán, ktoré často ponúkajú radikálne, ale v skutočnosti nereálne riešenia. Do úzadia by sa potom mohli dostať reformy potrebné na znižovanie dlhov, daní, rast zamestnanosti či stabilitu budúcich dôchodkov,“ varujú.

    Bezpečnostné, politické a ekonomické riziká

    Denník Pravda uvádza, že Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's tvrdí, že „z dôvodu pomalých postupov pri riešení utečeneckej krízy môže dôjsť k znižovaniu ratingov pre jednotlivé krajiny“. Analytici však na druhej strane nepredpokladajú, že „príchod utečencov do Únie výrazne oslabí hospodárstvo a rozpočty krajín, riziká sú okrem bezpečnostných najmä politické a následne aj ekonomické“. Čo by v praxi znamenalo zníženie ratingového hodnotenia krajín Únie? Spravidla to môže viesť k zníženiu počtu pracovných miest, k pomalšiemu rastu platov či k drahším pôžičkám.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -