Migrant, tu nie si vítaný, odkazuje strážca hranice s Tureckom. Vysvetľuje, ako je to s „chudobnými ženami s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou“

    0
    Protest obyvateľov bulharského Harmanli proti migrantom (Autor: ReproFoto YouTube)

    Hornatá a neprehľadná krajina na hraniciach Bulharska s Tureckom poskytuje ideálnu príležitosť ilegálnym utečencom z krajín Blízkeho východu dostať sa nepozorovane do Európy. Mnohí z nich však netušia, že im v ceste stoja členovia polovojenskej organizácie Shipka. Muži sú po zuby ozbrojení, majú kukly, dlhé nože, bajonety a sekery. Sú veľmi dobre vycvičení a odhodlaní hájiť hranice Bulharska aj Európy do posledného dychu.

    Skupinu vedie bývalý plukovník Vladimir Rusev, ktorý údajne bojoval v Čečensku ako dobrovoľník bok po boku s Rusmi. V rozhovore pre NBC News tvrdí, že Shipka má aktuálne až päťdesiattisíc členov, čo by znamenalo, že táto organizácia predstavuje najväčšiu silu svojho druhu na kontinente. Skutočný počet jej členov však nie je možné overiť. „Hájime hranice južnej Európy a Európskej únie. V súčasnosti sme jediní, koho Európa na svoju obranu má,“ tvrdí Rusev.

    „Chránime nielen Bulharsko, ale aj všetky štáty v Európe a Európsku úniu ako takú,“ dodáva odhodlane 58-ročný muž. Lenže ľudskoprávni aktivisti z Bulharska a z celej Európy obviňujú členov Shipky z násilia voči utečencom a označujú ich za rasistov a extrémistov. To však jeden zo zakladajúcich členov skupiny Nikolai Ivanov rezolútne odmieta. „Nie sme žiadni nacionalisti alebo niečo podobné. Sme len vlastenci.“

    Podľa Ivanova nie sú mnohí migranti len chudáci, ktorí sa snažia utiecť pred vojnou. Ide často o ľudí vo veku od 17 do 35 rokov, ktorí sú vo veľmi dobrej fyzickej kondícii. Očividne absolvovali výcvik. „Pre nás nie je problém, že sú to moslimovia. Oveľa väčší problém je, že pochádzajú z úplne odlišnej civilizácie. Uvažujú úplne inak ako my. Majú úplne odlišné názory na život a všetko s ním spojené,“ argumentuje Ivanov.

    Migračná kríza je z pohľadu Ivanova súčasťou plánu Islamského štátu, ako umožniť svojim členom a podporovateľom preniknúť na európsky kontinent a organizovať tu teroristické útoky.

    Samotná organizácia Shipka odráža akúkoľvek kritiku s tým, že postupuje v rámci platných zákonov a má neoficiálnu podporu bulharských úradov. Jej tvrdenie dokazuje fakt, že bulharská vláda dáva členom Shipky voľnú ruku a doposiaľ proti jej aktivitám nepodnikla žiadne kroky.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -