Mestská a obecná polícia? 93,4 percenta samospráv ju nikdy nemalo…

    0
    Na miesto dorazila najprv mestská polícia. (Autor: Radka Turoňová)

    Na otázku: “Ak ste zriaďovateľom mestskej/obecnej polície, máte s niektorou z okolitých obcí alebo s viacerými okolitými obcami uzatvorenú zmluvu o spolupráci medzi vašou mestskou/obecnou políciou a susednými samosprávami?“ uviedlo 4,1 percenta respondentov, že takúto zmluvu majú a zvyšných 95,9 percenta odpovedalo, že takouto zmluvou nedisponujú.

    Prieskum však takisto sledoval oblasti, ktorých sa týkala spolupráca obecných polícií so susednými samosprávami. Kultúrno-spoločenské podujatie ako formu spolupráce s obecnou políciou uviedlo 28,6 percenta miest a obcí, také isté percento uviedlo tiež spoluprácu pri dohľade na poriadok na športovom podujatí. Rovnaké percento respondentov označilo spoluprácu pri kontrole dodržiavania všeobecne záväzného nariadenia, ktoré sa týka verejného poriadku počas kalendárneho roku. Spoluprácu v iných oblastiach, ako je napríklad parkovanie, monitoring rekreačnej oblasti prípadne spoluprácu pri prevádzke kamerového monitorovacieho systému uviedlo 14,3 percenta samospráv.

    “Mestá a obec v zmysle zákona o obecnom zriadení okrem iných úloh zabezpečujú verejný poriadok na svojom území. Je to jednak vecou príslušných všeobecne záväzných nariadení, ale aj úlohou mestskej, resp. obecnej polície,” vysvetlil pre agentúru SITA Michal Kaliňák. Ak samospráva podľa neho políciu zriadi, plní úlohy a organizuje jej činnosť podľa zákona o obecnej polícii z roku 1991. Od roku 2011 však platí novela zákona o obecnej polície, ktorou sa rozširuje jej pôsobnosť v inej obci. V zákone sa píše: “Obec, ktorá nezriadila obecnú políciu, môže uzavrieť zmluvu s inou obcou, ktorá zriadila obecnú políciu, podľa ktorej obecná polícia tejto obce bude vykonávať úlohy ustanovené zákonom aj na území obce, ktorá nezriadila obecnú políciu.“ Takto sa na základe zmluvy rozširuje spolupráca obcí na báze plnenia úloh obecnej polície v inej obci, poznamenal.

    Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý robilo na jeseň minulého roka na vzorke 202 samospráv s 645 492 obyvateľmi, ukázal komplexný pohľad na pôsobenie obecných polícií aj na území inej samosprávy. Vzorka respondentov bola vytvorená tak, aby jej súčasťou boli jednak samosprávy, ktoré majú obecnú políciu, ale aj susedné samosprávy, ktoré majú možnosť s ňou spolupracovať.

    - Reklama -