Merkelová tri mesiace pred voľbami výrazne zvyšuje svoj náskok

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská bavorská Kresťansko-sociálna únia (CSU) zaznamenali v prieskume s 39 percentami rovnakú podporu ako pred týždňom, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) naopak klesla o jeden bod na 24 percent, ukázali výsledky publikované novinami Bild am Sonntag.

    Preferencie SPD prudko stúpli po tom, ako strana začiatkom roka nominovala Martina Schulza za svojho kandidáta na kancelára a teda vyzývateľa Merkelovej, následne však zasa klesli. Sociálni demokrati zaostávali v polovici januára za blokom CDU/CSU o 16 percent, v polovici februára bol ich rozdiel už len jedno percento a vyrovnanú podporu mali do začiatku apríla, keď sa náskok kresťanských demokratov začal zasa zvyšovať.

    Merkelovej konzervatívci zvíťazili v posledných troch mesiacoch v regionálnych voľbách v troch spolkových krajinách, zatiaľ čo prvotné nadšenie okolo Schulza, bývalého predsedu Európskeho parlamentu, sa vytratilo.

    Napriek posilneniu svojho náskoku má únia CDU/CSU stále ďaleko od získania parlamentnej väčšiny a mohla by mať ťažkosti pri hľadaní koaličného partnera. Ich preferovaný partner, liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), majú v najnovšom prieskume Emnid nezmenenú podporu siedmich percent opýtaných.

    Zelení, ktorí by mohli vstúpiť do stredoľavej koalície s SPD alebo stredopravej koalície s CDU/CSU, si polepšili o jeden bod na osem percent. Krajne ľavicová strana Ľavica zotrvala na úrovni deviatich percent.

    Podpora krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), s ktorou všetky ostatné strany odmietajú povolebnú spoluprácu, ostala na nezmenených ôsmich percentách.

    - Reklama -