Merkelová spôsobila nemeckému hospodárstvu veľké škody, vyhlásila ostro nová ministerka práce

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Pani Merkelová spôsobila nemeckému hospodárstvu veľké škody tým, že až doteraz nezvážila potrebu zákona o prisťahovalectve, ktorý by umožnil krajine prilákať kvalifikovaných robotníkov zo zahraničia,“ povedala Barleyová.

    Barleyová bola vymenovaná za ministerku dočasne, do zostavenia novej vlády. Dôvodom je odchod doterajšej šéfky rezortu Andrey Nahlesovej do parlamentu, kde povedie frakciu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Táto strana utrpela v septembrových voľbách drvivú porážku a smeruje do opozície.

    Merkelovej konzervatívci, ktorí síce vo voľbách zvíťazili, ale potrebujú koaličných partnerov, aby mohli zostaviť vládu, len nedávno súhlasili, že začnú rokovania o imigrantskom zákone.

    S týmto návrhom prišli iné politické strany a zahŕňa aj bodovací systém podobný tomu, ktorý sa používa v Kanade.

    Výskum spoločnosti Boston Consulting Group naznačil, že Nemecku by mohlo v roku 2020 chýbať až 2,4 milióna kvalifikovaných pracovníkov a ich počet by sa mohol do roku 2030 zvýšiť na 10 miliónov.

    Problémom nie je len úbytok pracovnej sily v dôsledku starnutia populácie, ale aj skutočnosť, že uchádzači o prácu nemajú kvalifikáciu, ktorú firmy hľadajú.

    - Reklama -