Merkelová ostro skritizovala Turecko. Dôvodom je “cestovné varovanie”. K nám môže pricestovať ktorýkoľvek občan Turecka, zaznelo

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Agentúra DPA uviedla, že šéfka nemeckej vlády sa k danej záležitosti vyjadrila na predvolebnom mítingu v Delbrücku na území spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, pričom poukázala na prípady novinárov zadržiavaných v Turecku, medzi ktorými je i spravodajca nemeckého periodika Die Welt.

    “Chcem úplne jasne povedať: K nám môže pricestovať ktorýkoľvek občan Turecka. U nás nijaký novinár nebude zatknutý, nijaký novinár nebude daný do vyšetrovacej väzby. U nás panuje sloboda myslenia a zásady právneho štátu, na čo sme hrdí,” povedala Merkelová.

    Kancelárka opäť skritizovala postup Turecka voči novinárovi s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom Denizovi Yücelovi. Ten podľa nej “sedí vo väzení úplne neodôvodnene”, rovnako ako “prinajmenšom 11 ďalších Nemcov” zadržiavaných tureckými orgánmi.

    Šéf Merkelovej úradu Peter Altmaier predtým označil varovanie Turecka ohľadne predvolebnej kampane v Nemecku za “zlý žart”.

    Turecké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyzvalo Turkov na ostražitosť, pokiaľ sa nachádzajú v Nemecku, ktoré je podľa neho “čoraz viac pod vplyvom krajne pravicovej či dokonca rasistickej rétoriky”. Odporučilo pritom “nepúšťať sa do politických debát” a nezdržiavať sa na miestach, kde sa konajú stranícke predvolebné podujatia alebo demonštrácie, ktoré “usporadúvajú či podporujú teroristické organizácie tolerované nemeckými orgánmi”.

    Vydané varovanie je podľa DPA zjavnou odozvou na postup nemeckej spolkovej vlády, ktorá v čase napätých vzťahov s Tureckom takisto zmenila cestovné odporúčania pre svojich občanov.

    Voľby do nemeckého Spolkového snemu sa budú konať 24. septembra.

    - Reklama -