Merkelová neľutuje svoje rozhodnutie otvoriť hranice pre migrantov

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Príchod zhruba milióna sýrskych a irackých migrantov do Nemecka za uplynulé dva roky totiž vyvolal v jej konzervatívnej strane CDU ostré rozpory a prispel k poklesu podpory Merkelovej, ktorá sa uchádza v septembrových voľbách o štvrté funkčné obdobie. CDU by podľa najnovších prieskumov voľby vyhrala.

    “Všetky dôležité rozhodnutia z roku 2015 by som spravila tým istým spôsobom opäť. Išlo o výnimočnú situáciu a ja som to považovala za správne z hľadiska politického i humanitárneho. Takéto situácie nie sú v dejinách krajiny časté. Líder vlády musí konať a ja som konala,” vyhlásila Merkelová pre daný nedeľník.

    Jej politika otvorených dverí však prispela k vzostupu krajne pravicovej strany AfD, ktorá podľa predvolebných odhadov získa v septembrovom hlasovaní približne desať percent.

    Merkelová, ktorú cituje agentúra Reuters, tvrdí, že nebolo spravodlivé ponechať celé bremeno utečeneckej krízy na Grécku a Taliansku len preto, že sú tzv. nárazníkovými krajinami. Kancelárka dodala, že neprestane vyvíjať tlak na spravodlivé prerozdelenie migrantov po všetkých členských štátoch EÚ.

    - Reklama -