Merkelová môže súčasné problémy zvládnuť. Analytik pripomína jej priam zázračné schopnosti

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Zatiaľ čo ešte pred pár mesiacmi brali nemecké aj české médiá kandidatúru a víťazstvo Angely Merkelovej v parlamentných voľbách 2017 ako hotovú vec, dnes špekulujú o jej konci. Preferencie kresťanských demokratov v dôsledku ústretovej utečeneckej politiky klesajú, rovnako ako obľuba samotnej Merkelovej,“ píše na úvod a konštatuje, že aj poslanci z kancelárkinej vlastnej strany spisujú protestné listy a predseda sesterskej CSU Horst Seehofer dokonca hrozí ústavnou žalobou.

    „Je skutočne možné, že po viac ako desiatich rokoch nastáva koniec jedného veľkého politického osudu, čomu by určite významne pomohol neúspech v trojici marcových krajinských volieb. Existujú tu však aj tri významné dôvody, prečo by sme Merkelovú nemali odpisovať predčasne,“ uvádza Eberle.

    Prvý z nich je podľa neho rozdielna interpretácia prieskumov verejnej mienky. „CDU sa dnes pohybuje zhruba na 35 %, čo je síce citeľne menej ako pri nečakane dobrom výsledku z roku 2013 (41 %), ale približne na úrovni, ktorá stačila na predchádzajúce dve víťazstvá v rokoch 2005 a 2009,“ poznamenáva Eberle. Zároveň dodáva, že Merkelová sa stále drží na treťom mieste v rebríčku popularity.

    „Druhým dôvodom na obozretnosť je umenie politického prežitia, ktoré Merkelová v minulosti veľakrát preukázala. Obraz neotrasiteľnej ,železnej kancelárky‘ vznikol až v uplynulých pár rokoch. Merkelová naopak väčšinu svojej politickej kariéry strávila v pozícii, keď na každú jej chybu netrpezlivo čakali stranícki konkurenti, ktorí dokázali Merkelovú často zahnať do kúta,“ opisuje Eberle. A tretím dôvodom je podľa neho vysoké riziko, do ktorého by sa CDU výmenou lídra púšťala.

    „Angela Merkelová bojuje o svoju budúcnosť, ktorá je pre nasledujúce týždne a mesiace veľmi nepredvídateľná. Svoj osud má však stále vo vlastných rukách,“ uzavrel Eberle.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -