Merkelová má vážny problém. Tu je to čierne na bielom

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)
    Schulz vraj chce vo voľbách bodovať svojím životným príbehom, ktorý obsahuje aj motív napraveného hriešnika. Z najnovšieho prieskumu vyplýva, že ak by si mohli Nemci zvoliť šéfa vlády priamo, rozhodlo by sa 51 percent práve pre bývalého predsedu Európskeho parlamentu Schulza, píše denník. Naopak súčasná kancelárka a predsedníčka kresťanských demokratov (CDU) Angela Merkelová by za ním zaostala o 16 percent. Je to prvýkrát, keď by niekto dokázal Merkelovú, ktorá stojí na čele vlády od roku 2005, teoreticky poraziť, podotýka denník.
     
    Navyše sa podľa neho zdá, že zo „Schulzovho efektu“ dokážu ťažiť aj sociálni demokrati: podľa spomínaného prieskumu by pre nich teraz hlasovalo 28 percent voličov, čo by bol najlepší výsledok za niekoľko rokov. V posledných dňoch dokonca zaregistrovala najstaršia nemecká politická strana vyše tritisíc nových členov. To všetko pre nového lídra.
     
    List ale upozorňuje, že Schulzova aktuálna popularita a vlna verejného záujmu, ktorú vyvoláva jeho osobnosť, je prekvapivá. Neponúka totiž žiadnu očividnú alternatívu voči politike Merkelovej. V kľúčových otázkach, ktoré hýbu nemeckou politikou, sa totiž s kancelárkou zhodne. Ani Schulz napríklad nechce zmeniť existujúcu utečeneckú politiku a podporuje celoeurópske kvóty na prerozdelenie utečencov. V niektorých oblastiach presadzuje aj užšiu integráciu ako Merkelová. Už niekoľkokrát sa napríklad vyslovil za vznik celoeurópskeho daňového systému a patrí aj k stúpencom transakčnej dane, píše denník.
     
    Ako vysvetlenie, prečo Schulz zatiaľ vo verejnosti tak boduje, bývajú uvádzané autentickosť a zápal, s akým obhajuje svoje postoje. Rovnako tak aj jeho životný príbeh, ktorý sa už stal pevným stavebným kameňom jeho kampane. Schulz sa totiž vypracoval z nezámožných pomerov, nemá maturitu a ani neštudoval. Napriek tomu hovorí okrem rodnej nemčiny ešte po anglicky, francúzsky, holandsky, taliansky a po španielsky.
     
    „Vždy, keď sme sa niekde stretli, musel som začať hovoriť so svojimi spolupracovníkmi po luxembursky, aby nám Schulz nerozumel, ale bolo to márne,“ vyhlásil šéf Európskej komisie Juncker v jednom rozhovore.
     
    - Reklama -