Menia vlastné nariadenie. Rumunská vláda sa zľakla masovej sily ľudí

    0
    Poriadková polícia zatýka muža počas protestu v Bukurešti (Autor: TASR)

    Stalo sa tak pod tlakom niekoľko dní pretrvávajúcich masových protestov občanov krajiny, ktoré sa z Bukurešti rozšírili postupne aj do ďalších miest krajiny.

    Podľa zrušeného nariadenia mal ísť politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200.000 lei (44.440 eur). Smernica takisto umožňovala skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu – ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

    Vládne nariadenia vyvolalo takmer okamžite protesty rumunskej verejnosti. Pred parlamentný palác v hlavnom meste Bukurešť, ako aj do miest po celom Rumunsku prišli v uplynulých dňoch desiatky tisícok demonštrantov.

    Rumunsko, člen Európskej únie od roku 2007, dosiahlo za posledné tri roky určitý pokrok v boji proti korupcii. Na starosti ho má osobitný orgán, poverený stíhať úplatných politikov a štátnych úradníkov.

    Predseda vládnucej rumunskej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea v sobotu ako prvý pripustil stiahnutie nariadenia.

    Podľa vlastných slov ho ku korekcii postoja viedla snaha zabrániť rumunsko-rumunskému konfliktu masových rozmerov, pretože takmer milión stúpencov PSD sa chystá do ulíc, aby tam demonštrovalo proti kritikom vlády.

    Dnes demonštrovalo pred sídlom rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, ktorého vinil z morálnej zodpovednosti za rozkol v spoločnosti práve Dragnea, okolo 100 stúpencov vlády, predovšetkým dôchodcov.

    - Reklama -