Mechanizmus utečeneckých kvót stojí na vratkých základoch, udrela maďarská vláda

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Pojednávanie v Luxemburgu pritom označil za prvú skutočnú potýčku medzi Bruselom a Maďarskom. Budapešť argumentuje tým, že zmluva, na základe ktorej vznikla EÚ, neumožňuje európskemu spoločenstvu rozhodnúť o prisťahovalectve do členskej krajiny, o zmene zloženia jej obyvateľstva či kultúry, informovala agentúra MTI.

    Tuzson prezentoval aj ďalšie argumenty, ako sú zákaz presídlenia utečencov v zmysle Ženevskej dohody, rozhodnutie Únie bez národných parlamentov či hrozba presídlenia neobmedzeného počtu migrantov. Pripomenul aj skutočnosť, že v rade ministrov vnútra EÚ v otázke kvót nepadlo jednohlasné rozhodnutie; protestovali proti nemu Maďarsko, Rumunsko i Slovensko.

    Podľa zdrojov zo Súdneho dvora EÚ generálny advokát tejto inštancie Yves Bot v priebehu najbližších mesiacov vypracuje svoje stanovisko k obom žalobám. Očakáva sa, že samotný rozsudok padne až na konci tohto roka.

    Ako prvá podala žalobu kvôli kvótam pre utečencov vláda Slovenskej republiky, a to 2. decembra 2015. O deň neskôr rovnakým spôsobom zareagovala aj maďarská vláda.

    - Reklama -