Mayovej vláda sa bez súhlasu parlamentu nepohne. Bude to ten najjasnejší možný návrh zákona, vyhlásil britský minister pre brexit

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)

    “Legislatívu predstavíme čoskoro,” vyhlásil v parlamente britský minister pre brexit David Davis. “Bude to ten najjasnejší možný návrh zákona,” dodal.

    Davis vyzval zákonodarcov, aby pomohli zabezpečiť, že návrh zákona bude schválený “v rozumnom čase”, a aby “nezvrátili vôľu ľudu”. Voliči totiž vo vlaňajšom referende z 23. júna väčšinou hlasov rozhodli o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

    “Náš časový plán aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca stále platí,” uviedol Davis. Článok 50 Lisabonskej zmluvy stanovuje pravidlá pre dvojročný proces rokovaní o odchode krajiny z EÚ.

    Davis tiež upozornil: “Už niet cesty späť. Bodom, z ktorého už nebolo návratu, sa stal vlaňajší 23. jún (dátum historického referenda).”

    Zákonodarcovia z opozičných strán žiadajú od kabinetu jasnosť a zrozumiteľnosť v tom, aké ciele bude mať vláda pri rokovaniach o odchode z EÚ, ale vláda vyhlásila, že nechce odhaliť svoje karty.

    Škótska vláda rozhodnutie súdu o brexite privítala

    Škótska národná strana privítala dnešné rozhodnutie britského najvyššieho súdu, ktorý potvrdil, že vláda musí na spustenie procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie získať najprv súhlas parlamentu. Strana zároveň v reakcii na toto rozhodnutie sľúbila, že britskej vláde čoskoro predloží na posúdenie 50 “závažných a podstatných” pozmeňovacích legislatívnych návrhov.

    “Je veľmi dôležité, že westminsterskému parlamentu bola teraz daná maximálna možná príležitosť na to, aby diskutoval a rozhodol o spustení článku 50 (Lisabonskej zmluvy), a tiež podmienkach vyjednávacej pozície Británie,” uviedla škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá je zároveň predsedníčkou Škótskej národnej strany.

    “Poslanci Škótskej národnej strany sa budú snažiť spolupracovať s ďalšími zákonodarcami z dolnej snemovne parlamentu na zastavení smerovania k tvrdému brexitu,” povedala ďalej Sturgeonová. Dodala, že škótska vláda taktiež zabezpečí, aby aj škótsky parlament hlasoval o tom, či súhlasí zo spustením predmetného článku 50.

    Podľa Sturgeonovej je však zároveň čoraz jasnejšie, že hlas Škótska v rámci Británie nikto nepočúva a tvrdenie, že Škótsko je rovnocenným partnerom, nie je ničím viac, než len prázdnou rétorikou. Práve to podľa nej vyvoláva otázky, ktoré sú ešte zásadnejšie než členstvo v EÚ.

    “Je Škótsko spokojné s tým, aby jeho budúcnosť bola diktovaná stále pravicovejšou britskou vládou, ktorá tu (v Škótsku) má len jediného poslanca, alebo je lepšie, aby sme našu budúcnosť vzali do vlastných rúk? Začína byť stále jasnejšie, že práve toto je voľba, ktorú Škótsko musí spraviť,” dodala.
    - Reklama -