Matovičovci žiadajú zmenu pravidiel fungovania obcí, ľudia by sa mohli dozvedieť viac

    0
    Poslanec NR SR za stranu OĽaNO Oto Žarnay (Autor: SITA)

    Rokovania poradných orgánov územnej samosprávy, ako sú komisie alebo obecné rady, by mali byť verejné. Navrhujú to v novele zákona o obecnom zriadení poslanci za OĽaNO-NOVA Viera Dubačová, Oto Žarnay a Ján Budaj. „Cieľom predkladanej novely zákona je posilniť účasť obyvateľov na správe veci verejných, a to konkrétne na komunálnej úrovni,“ vysvetľujú zákonodarcovia obyčajných ľudí.

    Dubačová, Žarnay a Budaj upozorňujú, že kým zasadnutia obecných zastupiteľstiev sú zo zákona verejné, spôsob rokovania poradných orgánov samosprávy legislatíva neupravuje. „V praxi si pravidlá účasti verejnosti v rámci rokovaní poradných orgánov upravujú samosprávy. Veľmi často však takéto interné akty určujú, že tieto orgány rokujú neverejne, čo je vážnou bariérou pri efektívnom a včasnom získavaní informácií o dôležitých samosprávnych rozhodnutiach,“ konštatujú poslanci za OĽaNO-NOVA.

    Verejné zasadnutia samosprávnych orgánov sa podľa ich slov medzičasom stali súčasťou rokovacích poriadkov viacerých slovenských samospráv, napríklad Banskej Bystrice, kde sa ukazuje, že verejnosť nenarušuje priebeh rokovaní, naopak, nezriedka svojimi podnetmi skvalitňuje jednotlivé materiály. Verejné zasadnutia poradných orgánov sú dlhodobým štandardom aj v Národnej rade SR, kde platí, že schôdze výborov sú podľa rokovacieho poriadku verejné, pripomínajú zákonodarcovia obyčajných ľudí.

    Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.

    - Reklama -