Matovičovci vyrazili do boja proti tyranom a sexuálnym násilníkom. Čo na nich vymysleli?

    0
    Erika Jurinová (Autor: SITA)

    Erika Jurinová, Janka Šípošová, Eva Horváthová a Miroslav Kadúc prišli s návrhom novely Trestného zákona, aby sa viac takéto trestné činy nemohli premlčiavať. Cieľom ich návrhu je zrušiť premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu závažných trestných činov proti slobode a ľudskej dôstojnosti.

    V iných krajinách sú právne úpravy oveľa prísnejšie ako u nás. To by chceli zákonodorcovia za Obyčajných ľudí zmeniť. Obávajú sa toho, že páchatelia potom aj naďalej ostatnú nepotrestaní. „Obete sexuálneho zneužívania sa často odhodlajú k nahláseniu tohto závažného trestného činu až po uplynutí premlčacej lehoty, čo poskytuje priestor na to, aby jeho páchatelia zostali nepotrestaní. Veľa obetí tejto trestnej činnosti trpiacich ďalekosiahlymi následkami tak zostáva bez akéhokoľvek zadosťučinenia,“ tvrdia poslanci.

    Najhoršie na tom je, že páchatelia sa potom môžu pokojne dopúšťať podobných trestných činov, ale  voči deťom. Tomu by poslanci zrušením premlčacej lehoty chceli zabrániť. Štvorka obyčajných ľudí presadzuje aj sprísnenie trestu zákazu činnosti za spáchanie trestných činov tak, že bude zahŕňať aj priamy kontakt s deťmi s cieľom znížiť recidívu a posilniť prevenciu a ochranu detí pred závažnou trestnou činnosťou. Okrem toho navrhujú, aby sa nebral ohľad či ide o dospelého, alebo mladistvého páchateľa, pokiaľ ide o odpykanie si trestu.

    Ak sa tento návrh schváli, páchatelia by už nemohli mať istotu, že bude nejaká premlčacia lehota a zvýšila by sa aj prevencia. Dôležité však je, že by sa zabránilo aj utrpeniu ďalších obetí a obete závažných trestných činov by sa mohli domôcť spravodlivosti a dostať zadosťučinenie. Návrhom sa má zaoberať parlament na schôdzi v septembri.
     

    - Reklama -