Matovičovci chcú stanoviť pevnú vekovú hranicu, dosiahnutím ktorej automaticky zanikne učiteľský pracovný pomer

    0
    Igor Matovič predstavuje kandidátku OĽaNO a NOVA do parlamentných volieb (Autor: SITA)

    Prvým návrhom chcú poslanci zaviesť mzdové zvýhodnenie pre zamestnancov za prácu vykonávanú počas víkendu. “Popri dosiahnutej mzde sa navrhuje zamestnancovi poskytnúť ešte sumu vo výške 100 % jeho priemerného zárobku, ak prácu vykoná v sobotu alebo nedeľu,” uviedli poslanci.

    V druhom sa sústreďujú na poskytovanie gastrolístkov zamestnávateľom. “Cieľom je poskytnúť zamestnávateľovi aj zamestnancovi možnosť rozhodnúť sa, či zamestnávateľ bude povinný prispieť na stravovanie zamestnancov formou stravovacích poukážok, alebo tú istú sumu vyplatí zamestnancovi ako finančný príspevok,” navrhujú poslanci. Takáto možnosť má byť zakotvená buď v kolektívnej zmluve, alebo sa umožní zamestnávateľovi uzavrieť písomnú dohodu so zamestnancom o poskytovaní finančného príspevku.

    “Taktiež sa navrhuje, aby takýto finančný príspevok na stravovanie bol oslobodený od dane z príjmu, čím dochádza k zrovnoprávneniu nárokov zamestnancov pri poskytovaní akejkoľvek formy finančného príspevku na stravovanie,” tvrdia poslanci.

    Treťou novelou Zákonníka práce chcú upraviť dôchodkový vek pedagogických zamestnancov. “Dôkladné a svedomité plnenie povinností pedagogických zamestnancov si bezpochyby vyžaduje dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu. Práca pedagóga sa od určitého momentu stáva s pribúdajúcim vekom čoraz náročnejšia. Bez zveličovania pritom možno konštatovať, že s dosiahnutím istého veku sa už vykonávaná práca stáva neefektívnou a dokonca kontraproduktívnou,” presvedčení sú poslanci.

    Chcú preto stanoviť pevnú vekovú hranicu, dosiahnutím ktorej automaticky zanikne učiteľský pracovný pomer. “Z dôvodu možných negatívnych následkov takéhoto skončenia pracovného pomeru sa zároveň zavádza možnosť zmeny pracovných podmienok, a tým aj predĺženia pracovnej zmluvy o ďalšie dva roky, a to v rámci uvedeného obdobia aj opakovane,” priblížili poslanci.

    Vo štvrtom návrhu novely Zákonníka práce sa zameriavajú na úpravu pracovného pomeru zamestnancov, ktorí pracujú s eurofondmi. “Riadne, včasné a kvalitné čerpanie eurofondov v podobe prípravy a realizácie programov a projektov zabezpečujú osoby, ktorých pracovné pomery, ak nie sú štátnymi zamestnancami, sú uzatvárané zväčša len na dobu určitú,” upozorňujú poslanci. Pre platné založenie pracovného pomeru na dobu určitú Zákonník práce určuje presné pravidlá a obmedzenia.

    “Hoci všetky obmedzenia možno vnímať pozitívne, pretože ich cieľom je zabrániť zneužívaniu pracovných pomerov na dobu určitú, čím sa dosahuje vyššia úroveň ochrany zamestnanca, pre kategóriu zamestnancov pracujúcich s eurofondmi a inými druhmi zahraničnej pomoci predstavujú tieto obmedzenia vážny problém. Ide najmä o prípady predĺženia trvania pracovného pomeru na dobu určitú nad dva roky alebo jeho opätovného dohodnutia alebo predĺženia do dvoch rokov,” konštatujú poslanci s tým, že problémy vznikajú aj štátnym organizáciám, ktoré na tieto účely priberajú zamestnancov podľa Zákonníka práce.

    “Cieľom návrhu zákona je preto rozšíriť dôvody o prípad vykonávania prác pri príprave a realizácii projektov a programov, ktoré sú aspoň sčasti financované z prostriedkov Európskej únie alebo iných zdrojov z cudziny,” priblížili poslanci. Prijatím návrhu by sa podľa nich pracovné miesta zamestnancov vykonávajúcich tieto práce stabilizovali a nedochádzalo by k ich častej fluktuácii.

     

    - Reklama -