Matovič sa rozhodol rozniesť premiéra na kopytách. Chystá verejnú obžalobu v mene viac ako milióna Slovákov

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Verejne v mene týchto ľudí budeme čítať ich životné príbehy, ktoré nám písali,” povedal Matovič. Kritizoval Fica, ktorý vyhlásil, že sa zúčastní len na úvode schôdze. “Keď pán premiér chce ignorovať ústavu a nebude prítomný tam a bude prikazovať svojim poslancom, aby tam neboli, tak iba ukáže, že ignoruje tých ľudí,” domnieva sa.

    Opozícia si podľa poslankyne NR SR Jany Kiššovej (SaS) uvedomuje vážnosť inštitútu, ktorým je odvolávanie predsedu vlády v parlamente. “Som presvedčená, že na tento mimoriadne vážny inštitút bol dôvod aj v prípade Bašternáka a som presvedčená, že ten dôvod je aj teraz,” uviedla.

    Práve vážnosť dôvodu by mal podľa poslankyne premiér zohľadniť a vypočuť si na schôdzi argumenty a dôvody opozície. “Toto je demokratická spoločnosť, keď jednoucho opozícia má pocit, že premiér alebo ktorýkoľvek člen vlády spôsobil takú vážnu situáciu alebo vážne škody, tak by tam mal ísť a mal by sa zodpovedať Národnej rade,” myslí si Kiššová.

    Poslanec Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) na rozdiel od opozície nevidí dôvod na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze. “Samozrejme, opozícia využíva svoju možnosť, ja jej to nezazlievam, ale ja dôvod nevidím,” povedal. “Nebyť Roberta Fica, neviem, kedy by sa tento problém vyriešil,” argumentoval s tým, že premiér práveže zasiahol proti vysokým zálohovým predpisom za energie.

    Postup Smeru-SD v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorá bude v utorok (14.2.) podľa Jahnátka ešte len bude dohodnutý, a to na zasadnutí poslaneckého klubu. “V klube sa dohodneme, ako budeme postupovať, ale až si opozícia myslí, že im budeme hrať v tom nejakého sparing partnera, no tak je na veľkom omyle,” zdôraznil.

    Odlišný pohľad ako opozícia má na zvolanie mimoriadnej schôdze aj vládny Most-Híd. “Vláda začala, aj koalícia, okamžite konať a celý problém sa vyriešil, čiže budeme hovoriť o niečom, čo už je vyriešené, ale koalícia sa musí správať zodpovedne a musí predložiť také návrhy zákonov, aby sa situácia v budúcnosti neopakovala,” povedal podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Očakáva, že schôdza bude “fraška a zabitý, stratený deň. Ale budeme to musieť absolvovať,” doplnil.

    - Reklama -