Matovič novú šancu na ospravedlnenie nedostane. Za hanlivé výroky o Židoch ho čaká pokuta

    0
    Jozef Viskupič, Igor Matovič (Autor: TASR)

    Matovič dostal príležitosť ospravedlniť sa za výrok, v ktorom prirovnal situáciu parlamentnej opozície k Židom v koncentračných táboroch, ešte 1. februára ráno. V rovnakom termíne sa mali za nenávistné vyhlásenia ospravedlniť aj dvaja poslanci za ĽSNS. Matovič ráno do pléna neprišiel a poslal ospravedlnenie. V rovnakom čase však mal v budove Národnej rady (NR) SR tlačovú konferenciu, predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) mu preto dopoludňajšiu absenciu neuznal.

    Raši pôvodne uviedol, že Matovič by mal dostať druhú možnosť ospravedlniť sa. Po Dankovom verdikte sa však podľa jeho slov situácia zmenila. “Nemá uznané ospravedlnenie z času, keď mal vystúpiť. Nevyužil teda možnosť, ktorú dostal a výbor musí rozhodnúť o uložení či neuložení pokuty,” vysvetlil Raši.

    Kotlebovci Stanislav Mizík a Milan Mazurek dostali pokutu 1000 eur, Raši si osobne myslí, že Matovičove vyjadrenia neboli také agresívne a treba diskutovať o výške sankcie. “Som však rozhodne za to, aby pokutu dostal,” uistil Raši.

    Dve stretnutia, dve verzie

    Matovič sa po svojich výrokoch stretol s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) Igorom Rintelom, ktorý mu údajne povedal, že v jeho výroku nie je nič protižidovské, len že ho považuje za nešťastný. Raši však tvrdí, že Rintela kontaktoval aj on a dozvedel sa, že na stanovisku zväzu, ktoré bolo vydané, sa ani po stretnutí s Matovičom nič nemení. “V ňom sa uvádza, že tými výrokmi sa cítia byť dotknutí a nepovažujú ich za správne. Nezmenili svoj názor ani komuniké. Preto výbor konať musí. Pokuta by mala pôsobiť hlavne ako prevencia,” dodal Raši.

    Podnet na Matoviča podal Danko, ktorému sa nepozdával jeho prejav počas rozpravy k novele rokovacieho poriadku. Šéf parlamentu ešte na októbrovej tlačovej konferencii pustil záznam z pléna, kde Matovič hovorí: “Je to to isté, ako kebyže si v koncentračnom tábore povedia, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku.”

    Nepochopená metafora?

    Matovič následne upozornil, že nejde o celý záznam a Danko z neho odstrihol vety, ktoré nasledovali ďalej: “Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať.”

    Podľa Matoviča boli jeho výroky klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie. “Práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade,” uviedol s tým, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS.

    ÚZŽNO v uvedenom stanovisku uvádza, že Matovič sa svojimi výrokmi snaží absurdne prirovnať situáciu Židov počas holokaustu so súčasným politickým dianím v NR SR, a tým nepriamo vtiahnuť túto komunitu do sporov medzi politickými stranami.

    ÚZŽNO je nepolitickou organizáciou, ktorá zastupuje záujmy židovskej komunity na Slovensku. Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, že Židom išlo o život, futbal bolo to posledné, čo by si v koncentračnom tábore priali robiť. Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe. Slovensko totiž v tomto období stratilo takmer 70.000 spoluobčanov. A to len preto, že sa narodili ako Židia,” uviedol zväz.

    - Reklama -