Matica slovenská zverejnila poburujúce VIDEO. Nikto v ňom nič nepocikal, ale zato…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Čo by sa dialo, keby sa Slováci vzopreli Hitlerovi a 14. marec 1939 by nebol? Beneš už sedel v teplučkom Londýne, Tiso by ostal bánovským farárom, Husák by zrejme ušiel do Moskvy. A čo národ, naši starí otcovia a staré mamy? A aký by bol osud Židov? Pozrite si videofilm Bez 14. marca,“ púta na film Matica slovenská na kanáli YouTube.

    „Pri hodnotení rokov 1939 až 1944 sa opierame len o jednu pravdu, aj keď nespochybniteľnú, o smutný osud našich židovských spoluobčanov. Patrí sa však postaviť na obe nohy,“ zaznieva následne vo videu. „Začnime teda vykreslením alternatívy Slovenskému štátu, ktorý snem vyhlásil 14. marca 1939. Takže: Slováci sa na jar 1939 vzopreli Hitlerovi a 14. marec nebol,“ zaznieva vo videu.

    Okrem spomenutých osudov politikov by národ zostal napospas číhajúcim susedom. „Severné Slovensko, Žilinský a Prešovský kraj, by pripadlo poľskému plukovníkovi Beckovi, juh by uchvátil admirál Horthy a Protektorát Čechy a Morava by siahal po Trenčín a Trnavu. To nie je hypotéza, to bola reálna hrozba. Nasledovalo by nepredstaviteľné strádanie slovenského obyvateľstva,“ uvádza sa vo videu.

    „Smutný osud slovenských Židov je škvrnou na šesťročnej histórii Slovenského štátu a neospravedlňuje ho ani fakt, že z Maďarska deportovali a následne vyvraždili desaťkrátnásobne väčšie množstvo Židov. Ale bol by ich osud iný, lepší, keby nevznikol Slovenský štát? Nebol. Židia, žiaľ, trpeli aj v štátoch, kde 14. marec nebol. Ba nemali to ľahké ani v krajinách, kde Hitlerova moc nesiahala. Ak by nebol Slovenský štát a nebránila by sa suverenita, bolo by Slovenské národné povstanie?“ zaznievajú otázky.

    „Uznal by Beneš a prostredníctvom neho svet, že existuje nejaký slovenský národ? A prežil by vôbec slovenský národ, ak by bol rozkúskovaný medzi susedov? Aký by bol osud našich rodičov a ostatných príbuzných?“ pýta sa muž vo videu.

    „Nemôžeme sa sústavne bičovať svojimi dejinami. Nemôžeme sa stotožniť s výkladom slovenských dejín v rokoch 1918 až 1945 tak, ako ho v procese povojnovej pomsty zakotvilo retribučné súdnictvo,“ konštatuje sa vo videu. „V záujme budúcnosti sme povinní vyrovnať sa s minulosťou. Nesmieme si zakrývať oči pred ničím a nikým,“ znie na záver.

    - Reklama -