Matica slovenská stiahla kontroverzné video. Obuli sa do neho historici a záujem vyvolalo aj na prokuratúre

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Video, ktoré zožalo vlnu kritiky od historikov aj od viacerých politikov, inštitúcia vo štvrtok stiahla zo svojho kanála na YouTube a nenájdete ho ani ne jej webstránke. Takmer päť minút dlhé video s názvom Bez 14. marca riešilo, čo by hypoteticky nastalo, ak by v marci 1939 nevznikol slovenský štát.

    Podľa Matice malo byť video umeleckým vedecko-popularizačným osvetovým dielom. Podľa historika Dušana Kováča však išlo skôr iba o veľkú kopu nezmyslov. Ako príklad uvádza, že video „porovnáva slovenských a maďarských židov, ktorí sa vraj nemali o nič lepšie. Lenže v Maďarsku sa začali deportácie, až keď ich začali okupovať Nemci. U nás to bolo skôr a naša garnitúra tomu ešte aj napomáhala“, vysvetlil Kováč pre sme.sk.

    Proti videu sa ohradil aj Ústredný zväz židovských náboženských obcí. Rezort kultúry na čele s Marekom Maďaričom sa od diela dištancoval. „Toto video nevhodne relativizuje zodpovednosť slovenského štátu za osudy slovenských židov a až absurdne navodzuje dojem, že SNP by nebolo, ak by nebol slovenský štát,” uviedol hovorca ministerstva. Situáciou sa chce podľa denníka Sme zaoberať aj špeciálna prokuratúra.

    Matica Slovenská je inštitúcia čiastočne financovaná zo štátnych peňazí. Každoročne jej štát prispieva na chod sumou okolo 1,5 milióna eur. Video však z týchto peňazí podľa Matice financované nebolo. Inštitúcia sa o fašistickom slovenskom štáte vyjadrovala už v minulosti opakovane nevhodne. 

    - Reklama -