Matica si zrejme poriadne zavarila. Pre kontroverzné video jej zaklopala na dvere polícia

    0

    Video, ktoré zožalo vlnu kritiky od historikov aj od viacerých politikov, Matica slovenská stiahla zo svojho kanála na YouTube a nenájdete ho ani ne jej webstránke. Takmer päť minút dlhé video s názvom Bez 14. marca riešilo, čo by hypoteticky nastalo, ak by v marci 1939 nevznikol slovenský štát. Viac sme o tom písali TU a TU.

    Podľa informácií Aktuality.sk vo štvrtok mali zaklopať kriminalisti na dvere Matice slovenskej, aby inštitúciu preverili práve v súvislosti s kontroverzným videom. V piatok o tom informovala aj verejnoprávna televízia RTVS s tým, že trestné stíhanie nezačali, ale Maticu preverujú. „Môžeme však potvrdiť, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru včera vykonávali úkony vo vzťahu k právnickej osobe,“ cituje verejnoprávny telerozhlas policajného hovorcu Martina Wäldla.

    Okrem historikov dielo odsúdilo aj ministerstvo kultúry. „Nevhodne relativizuje zodpovednosť slovenského štátu za osud slovenských židov a rovnako nevhodne až absurdne navodzuje dojem, že SNP by vlastne nebolo, ak by nevznikol slovenský štát,“ zhodnotil hovorca rezortu Jozef Bednár. Matica sa bráni s tým, že na videu nepracoval nijaký historik, je spracované ako umelecké dielo a ako osvetová vedecko-popularizačná prá­ca.

    - Reklama -