Masy mŕtvych aj na Slovensku. Ak by nevyhrali boľševici, Rusko by upadlo do polofeudálnej diktatúry. Súvisí to s fatimským zjavením. Politikov sme sa pýtali na Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu a stálo to za to

    0
    Krížnik Auróra v Leningrade. Na Leninov rozkaz vystrelila Auróra salvu slepých nábojov ako signál pre delostrelecký pluk, ktorý začal útok na Zimný palác. Tým sa začala Veľká októbrová revolúcia v Rusku. Dnes loď slúži ako múzeum (Autor: TASR)

    Poslanec Smeru Ľuboš Blaha, ktorý sa označuje za marxistu, vníma VOSR ako prvú revolúciu v dejinách, ktorej sa podarilo zvrhnúť kapitalizmus. „Ľudia mali vtedajšej vlády plné zuby a chceli zmenu,” nazdáva sa Blaha s tým, že ak by nevyhrali boľševici, moc by zrejme uchopili naspäť monarchisti, „ktorí by znova vrátili Rusko do polofeudálnej krvavej diktatúry“.

    O VOSR sa podľa Blahu pred rokom 1989 smeli písať len oslavné ódy a po 1989 ju všetci musia povinne nenávidieť. „Je to hlúpe. Dejiny si zaslúžia objektívny pohľad. Zlo treba odsúdiť nielen na strane boľševizmu, ale aj na strane kapitalizmu. Nikdy som nebol leninista, ale osobne som si poctivo preštudoval Leninovo dielo a môžem ako politológ vyhlásiť, že Lenin za Stalinovu temnotu nemohol,“ tvrdí dnes Blaha s tým, že vo vzťahu modernej ľavice a VOSR platí variácia na slávny Leninov výrok – poučiť sa, poučiť sa, poučiť sa.

    Podpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý je povolaním historik, uviedol, že „VOSR priniesla do východoeurópskeho priestoru totálny chaos, ktorý viedol i v súzvuku s ďalším porazeným v 1. svetovej vojne, ktorým bolo Nemecko, k predpokladu pre vytvorenie novej, ešte hroznejšej svetovej vojny a boľševizácie značnej časti európskeho kontinentu“.

    „VOSR aj iné udalosti, ktoré majú charakter revolúcie, ukazujú, že na to treba peniaze a treba pátrať po tom, kto tie peniaze ruským revolucionárom zabezpečil a akým spôsobom nakoniec revolúcia splnila či nesplnila očakávania tých, ktorí to platili,“ naznačil.

    Podľa Jany Cigánikovej (SaS) sa Rusko na 70 rokov vymanilo spod demokratických princípov. „Myslím si, že keby nebolo boľševikov, možno by bola iná zlá sila, ale keby tohto nebolo, tak by to malo Rusko ľahšie a možno by skončilo inak,“ uviedla.

    Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) vníma VOSR ako veľmi negatívnu vec, ktorá spôsobila v 20. storočí viac ako 100 miliónov mŕtvych. „Komunizmus bol jeden z najhorších totalitných systémov popri fašizme a nacizme. Bola to zvrátená ideológia, v ktorej mene boli schopní jej predstavitelia vyzabíjať viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete a tisíce ľudí aj u nás na Slovensku,“ povedal s tým, že dúfa, že sa také veci už nebudú opakovať.

    Branislav Škripek (OĽaNO) uviedol ako priame dôsledky VOSR zavraždenie cárskej rodiny a nastolenie Sovietskeho zväzu. „K moci nastúpila Komunistická internacionála, pokúsila sa spojiť komunistické sily po celom svete a mysleli si, že proletárske hnutie bude svetovou revolúciou a povedie k vzniku socialistických a komunistických zriadení, v konečnom dôsledku ku komunizmu. Ten nešťastný pokus sa však skončil tak, že západní komunisti si dodnes myslia, že komunizmus je dobrá vec,“ povedal s tým, že my ako obyvatelia komunistických režimov na Východe, ktoré padli, vieme, že to boli krvavé režimy, ktoré zatvárali ľudí a potláčali slobodu prejavu, slobodu zhromažďovania, názoru, vyjadrovania a náboženského presvedčenia.

    „Je mi veľmi ľúto, že ľudia uverili v takúto falošnú zvesť, pretože jedinú slobodu a oslobodenie človeka naozaj prináša človeku Boh a Boží posol, Ježiš Kristus,“ dodal Škripek. Je podľa neho zaujímavé, že proroci nového komunistického veku strašne potrebovali bojovať proti náboženstvu a duchovnému chápaniu človeka. „Je to vlastne ideologický boj medzi sebanájdením človeka v Bohu a sebanájdením človeka vo vlastnom šťastí,“ uzavrel europoslanec.

    Zaujímavosťou je, že v Moskve sa v súčasnosti koná týždňové stretnutie komunistických strán s účasťou okolo 130 zahraničných delegácií. Medzi nimi nechýba ani predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička, ktorý pre PL uviedol, že vníma októbrovú revolúciu v Rusku ako jednu z najvýznamnejších udalostí moderných svetových dejín. „Určite prispela k tomu, že bol nastolený akýsi prvý pokus o vybudovanie socialistickej spoločnosti, teda akejsi alternatívny voči kapitalizmu. Mám jednoznačne ten názor, že pokus bol v mnohých oblastiach úspešný,“ uviedol šéf komunistov.

    Podľa spoluzaklateľa KDH Jozefa Mikloška VOSR súvisí s udalosťami, ktoré sa spájajú s fatimským zjavením, ktoré sa malo odohrať 25 dní pred revolúciou. „Biela pani, ktorá sa vo Fatime zjavovala, 22-krát spomenula Rusko tým malým, negramotným a hlúpym deťom, a veľmi spomínala to, že keď sa nesplnia podmienky, Rusko svojou mylnou ideou zaplní svet a budú vojny, ateizmus a tak ďalej. To sa všetko stalo,“ tvrdí Mikloško. 

    „Samozrejme, Rusko do 1. svetovej vojny nahnali veľmoci, po nej bolo veľmi oslabené a do dnešného dňa sa uvádzajú rôzne dôvody a veľa štúdií tvrdí, že bolo do nej nahnané preto, aby bolo oslabené a vyhrali komunisti alebo boľševici, ako sa vtedy hovorilo,“ dôvodil Mikloško. Malo to podľa neho fatálne dôsledky na Rusko a vlastne celý svet, vyše 70 rokov tam vládol, najmä zo začiatku, krvavý teror. „Málo sa už hovorí o tom, že v tom čase až do 90. rokov bolo v tých všetkých lágroch zabitých na 50 miliónov ľudí. Kto čítal Solženicynovo Súostrovie Gulag, vie veľmi dobre, ako sa to skončilo. Generácie umelcov, vedcov likvidovali, utekali do zahraničia, rozpŕchli sa po celom svete,“ priblížil s tým, že rovnako aj myšlienka nenávistného komunizmu sa rozšírila po celom svete, „pod rúškom prosociálnosti a boja proti kapitalizmu“.

    Rusko podľa Jozefa Mikloška veľmi veľa trpelo, ale aj preto veľa vie a vydrží. „Desaťtisíce ľudí mizli, zmizli v lágroch, stratili sa. Naozaj to bola totalita, ktorá prišla aj k nám a bola tu 40 rokov. Nás tiež veľmi zabrzdila, ale o tom, čo sa dialo v Rusku, nikto nemá ani páru a na to sa zabúda. Preto sa mi zdá, že sankcie a presadzovanie len oligarchických a západných finančných a vojenských tlakov nie sú správne,“ premostil k aktuálnej situácii.

    Oslovili sme aj exministra vnútra a spisovateľa Vladimíra Palka. VOSR označil za dôsledok realizácie myšlienky komunizmu, teoreticky nastolenej Karlom Marxom a Fridrichom Engelsom takmer 70 rokov predtým. „Po 70 rokoch teórie komunizmu prišlo v Európe 70 rokov praxe,“ konštatoval Palko. Podľa jeho slov to znamenalo veľmi bolestnú skúsenosť a asi 100 miliónov mŕtvych. „Dôsledkov sa v Európe zbavujeme už desaťročia. Myšlienka prežíva viac v krajinách, kde komunizmus nezvíťazil, teda v krajinách západnej Európy a v Amerike, ako v krajinách, kde sa tá myšlienka uskutočňovala, teda v Rusku a vo východoeurópskych štátoch,“ podotkol.

    - Reklama -