Masový pochod v Moskve. Zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova si prišlo uctiť vyše 20.000 ľudí

    0
    Pochod v centre Moskvy pri príležitosti prvého výročia zavraždenia opozičného politika Borisa Nemcova (Autor: SITA)

    Organizátori tohto spomienkového zhromaždenia získali povolenie od moskovskej radnice, ktorá však neumožnila, aby sprievod prechádzal po moste, kde Nemcova zastrelili. Niektorí demonštranti miesto vraždy spred jedného roka napriek tomu navštívili, informuje agentúra AP. Ešte v ranných hodinách tu položil veniec aj veľvyslanec USA v Rusku John Tefft, ktorý chcel podľa vlastných slov týmto spôsobom vyjadriť nádej, že “sa v Rusku splnia niektoré zo snov Borisa Nemcova”.

    Bývalého vicepremiéra Nemcova, ktorý bol jedným z najenergickejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ krátko pred polnocou 27. februára 2015 na moste ponad rieku neďaleko moskovského Kremľa. Miesto jeho zavraždenia sa stalo neformálnym pamätníkom, kde ľudia často zanechávajú kvety a iné predmety.

    Nemcovova dcéra Žanna v predvečer výročia jeho smrti povedala, že prezident Putin nesie určitú mieru zodpovednosti za to, že tento prípad zostal dodnes neobjasnený. Podozrivým z Nemcovovej vraždy je príslušník bezpečnostných síl Moskvou podporovaného čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a obvineniam v tejto súvislosti čelia aj ďalší štyria Čečenci. Zatiaľ však nie je jasné, kto si vraždu objednal. 

    - Reklama -