Masívny protiteroristický zásah v Rakúsku. Policajti našli podozrivé nádoby, vysvetlenie zadržaného moslima im vyrazilo dych

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Ako píše denník Kronen Zeitung, na protiteroristickej operácii sa zúčastnilo asi 800 policajtov, vyšetrovateľov a členov špeciálnych jednotiek. Zásah sa uskutočnil v skorých ranných hodinách vo Viedni a Grazi a podľa zistení rakúskeho denníka sa naň príslušné zložky pripravovali veľmi dlho. Nakoniec zatkli jedenásť mužov a tri ženy, z ktorých väčšina prišla do krajiny z bývalých krajín Juhoslávie. Všetci patrili k priaznivcom teroristu Mirsada O., ktorého vlani v lete odsúdili na dvadsať rokov odňatia slobody.

    Bosniansky rodák Mirsad O. bol odsúdený za spoluprácu s Islamským štátom a verbovanie nových bojovníkov. Medzi mladými moslimami sa považuje za vzor hodný nasledovania. Začiatkom tohto týždňa redakcia PL.sk informovala o zatknutí dvoch mladých moslimov, ktorí sa pri vyšetrovaní prihlásili k Mirsadovmu odkazu. Mladý sedemnásťročný moslim z Rakúska a jeho nemecký kolega plánovali teroristický útok.

    Prípad jedenástich zatknutých radikálov zo štvrtkového rána však mohol mať podľa dostupných správ možno ešte ďalekosiahlejšie dôsledky. Skupina bola veľmi dobre organizovaná a príslušníci špeciálnych protiteroristických jednotiek našli u 25-ročného člena skupiny podozrivé látky. Po mužovi vyhlásili pátranie už pred dvoma mesiacmi, ale doteraz sa mu darilo pred zatknutím ukrývať. Mladík bol hlboko veriaci a pravidelne navštevoval miestne mešity.

    Hlavný podozrivý napríklad navštevoval mešitu vo viedenskej štvrti Ottakring, kam, mimochodom, pred svojím minuloročným zatknutím a následným odsúdením chodieval aj jeho vzor Mirsad O. Mladý moslim na výsluchu tvrdil, že fľaše naplnené tekutinami a práškom má len na zdravotné účely. „Počul som, ako policajti klopú pri dverách. Keď nikto neotváral, dvere vyrazili a následne ho vyviedli von,“ cituje rakúsky denník výpoveď suseda podozrivého radikála.  

    Operácia sa konala v dvanástich bytoch a dvoch mešitách vo štvrtiach Grazu Lend a Eggenberg. Obyvateľov tejto lokality prebudil hlasný rámus už niekedy okolo pol šiestej ráno. Vyšetrovanie je ešte len na začiatku, ale možno očakávať, že v prípade preukázania viny podozrivých budú čeliť tvrdým trestom. Podobne ako ich „duchovný vodca“ Mirsad O. alias Abu Tejma, ktorý, ako sme už spomínali, bol odsúdený na dvadsať rokov odňatia slobody.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -