Marček obžalovaný z vraždy Kuciaka nie je duševne chorý. Jeho resocializácia je nepravdepodobná, tvrdí súdna znalkyňa

    0
    Miroslav Marčeksa priznal, že strieľal na novinára Kuciaka a jeho snúbenicu Kušnírovú (Autor: TASR)

    „Miroslav Marček vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza sa v závere znaleckého posudku.

    Jeho resocializácia nie je podľa znaleckého posudku pravdepodobná.

    Motivácia obžalovaného na vraždu bola podľa posudku s najvyššou pravdepodobnosťou zištná.

    Výsluch znalkyne Izákovej bol veľmi krátky vzhľadom na to, že k jej posudku nemali otázky žiadne z procesných strán ani súd.

    Počas výsluchu ďalšieho súdneho znalca Máthého, sa tento pridržal posudku, ktorý s Izákovou vypracoval. Počas svojho výsluchu sa ho zástupca poškodených Kuciakovcov, Daniel Lipšic, pýtal, aký mal vzťah k svojmu bratrancovi Tomášovi Szábóa, vzhľadom na to, že znalec konštatoval, že  Marček podlieha autoritám. Znalec Máthé pripustil, že je možné, že Marček bol náchylný k manipulácii.

    Obhajca obžalovaného Martin Endrödy pripomenul znalcovi, že sa mal Miroslav Marček svojej partnerke vyjadriť ešte pred zadržaním, že nie je dobrý človek. To znalec však nevidel ako prejav viny. Usmrtenie Martiny Kušnírovej, za ktoré nebolo Marčekovi zaplatené, považoval psychológ za chladnokrvné zhodnotenie situácie a odstránenie svedka.

    Zástupca poškodených Roman Kvasnica sa informoval u znalca aj vo veci rozporu, ktorý nastal počas výpovede obžalovaného. Ten si pamätá, že Jána Kuciaka strelil do hlavy ešte potom, ako usmrtil Martinu Kušnírovú. V hlave Jána Kuciaka však nebol nájdený projektil, čo sa vysvetľuje zlyhaním zbrane, ktorú si Miroslav Marček odmieta priznať.

    “Mohol to považovať za svoje zlyhanie ako experta na zbrane a experta na takéto konanie. Každý vojak musí mať určitú kapacitu na to, aby dokázal konať agresívne a niekoho usmrtiť,” odpovedal znalec.

    Znalecký posudok z odborov psychiatrie a psychológie je podľa právnej praxe nevyhnutnosťou pri zvažovaní doživotného trestu odňatia slobody. Ten Marčekovi za vraždu hrozí, avšak obísť môže aj s nižším trestom. Obžalovaný sa na pojednávaní nezúčastňuje, jeho obhajca Endrödy očakáva v pondelok rozsudok.  

    V súvislosti s obžalovaným sa už nebudú vykonávať dôkazy okrem tých, ktoré súvisia s určením trestu a náhrady škody. Takýmto dôkazom bude psychologický a psychiatrický posudok. Ten je podmienkou pri tom, keď súd zvažuje doživotný trest odňatia slobody. Znalci sa budú vyjadrovať k možnosti resocializácie obžalovaného.

    Miroslav Marček sa už počas vyšetrovania priznal, že zastrelil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa vlastných slov tak urobil spolu s Tomášom Szaboóm, ktorý vinu naďalej popiera, a na objednávku Zoltána Andruskóa. Ten bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Okrem toho sa Miroslav Marček priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Toho mal zavraždiť s úmyslom lúpeže.

    Z objednávky vraždy novinára sú obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

    - Reklama -