Manželstvo ako z rozprávky. Až kým ich manželia v mene IS nevyleteli do vzduchu

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Nie je žiadnym tajomstvom, ako sa IS správa k ženám a že to tam vážne nemajú ľahké. Vyznávači hodnôt IS taktiež ospravedlňujú otroctvo  žien a detí. Internet, make-up… to všetko je pre ženu z IS tabu. S prejavmi antisemitizmu sa vôbec netaja a o otroctve žien sa vyjadrujú aj v ich „magazíne“  Dabiq určenom na verbovanie potenciálnych členov zo Západu.

    Byť šťastná v nešťastnom svete

    Rodiny žijúce v teritóriách v Sýrii, ktoré boli náhle vzaté pod nadvládu teroristov,ukrývajú množstvo príbehov, ktoré čo-to hovoria o pomeroch na týchto územiach. Obeťami tohto „systému“ sa stala aj trojica žien Aws, Dua a Asma. Prvé dve boli prinútené vydať sa za členov IS.

    Napriek tomu, ako to v danej situácii vyznelo, muži sa k ženám správali viac ohľaduplne (aj v porovnaní s pomermi, ktoré tam vládli). Tamojšie ženy im mali čo závidieť. Aws si svoju polovičku ihneď obľúbila aj napriek tomu, že sa často musel venovať aj „pracovným“ záležitostiam a bol mimo domu. Muž bol k nej pozorný a milý.

    Ani Dua sa nemohla sťažovať. Keďže pochádzala z chudobných sýrskych pomerov, bolo pre ňu, paradoxne, úplným vykúpením, keď ju jej manžel vzal do nového klimatizovaného príbytku, o ktorom iné rodiny mohli len snívať. Taktiež bol k nej dosť prívetivý.

    Iný muž by Duu s tetovaním na ruke určite „príkladne“ potrestal. A kde bol háčik? Povolanie obidvoch manželov so sebou nieslo určité „nevýhody“. Misie, po ktorých mohol z obidvoch mužov zostať len mastný fľak na zaprášenom sýrskom námestíčku.

    Obhajovať hodnoty morálnej polície

    Obidve ženy sa pridali do brigády Khansaa, ktorá sa hrdila tým, že je ženská morálna polícia. V brigáde dokonca zažili aj kariérny rast, a preto dostali v meste výhody, o ktorých ostatné ženy mohli len snívať.

    Každá minca má dve strany a to, samozrejme, platilo aj o pravidlách morálnej polície. Postupne boli ženy ostatnými obyvateľmi a aj rodinou ignorované.

    Svoju kariéru v brigáde mala aj tretia z dievčín Asma, ktorá študovala ekonómiu v angličtine, a v organizácii bola cenená aj pre svoje jazykové schopnosti.

    Manželský „boom“ nasledovalo naozajstné „bum“

    Dá sa povedať že Aws aj Dua žili v naivnej predstave, keď si mysleli, že obrovské súkolie IS ich postupom času tiež nezomelie a nepocítia na vlastnej koži vedľajšie účinky ich pravidiel a zákonov.

    Po tom, ako sa ich „chlebodarcovia“ nevrátili z „práce“  domov,  im  vedenie oznámilo: „Gratulujeme, tvoj manžel sa vyhodil do vzduchu v mene Islamského štátu. Buď šťastná, že si mohla byť manželkou martýra, o pár dní ťa zosobášime znova.“

    Ako prvá celú sitiáciu vyriešila útekom Aws, ktorej garantované smútočné obdobie sa skrátilo len na dobu pár dní. Okrem toho sa dozvedela, že jej muž sa „nevyhodil do vzduchu“ pri  obrane  ich „svetonázoru“ pred bezbožnými psami Západu…  ale len pri malej bezvýznamnej roztržke.

    Nasledovala ju aj Dua, ktorej spočiatku ďalší sobáš neprekážal. Nový manžel jej však nevyhovoval a zistila, že to s ním nebude taká pokojná domácnosť ako s tým predchádzajúcim. Jediným riešením sa zdal byť útek. K takému  záveru sa nakoniec dopracovala aj Asma.

    Žijú v strachu

    Všetky tri ženy žijú v Turecku za sýrskymi hrranicami u priateľov, ktorým dôverujú. Napriek tomu, že sa dostali z područia teroristickej „chiméry“, stále žijú v strachu z budúcnosti. Čo ak… čo ak si ich jej chápadlá opäť nájdu. O ich príbehu informoval New York Times na svojom webovom portáli.

    - Reklama -