Máme čudných puberťákov. Môže za to Harry Potter a Superstar. Takto to vidia štátne úrady…

    0
    Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)
    Podľa autorov dokumentu, ktorý MPC vydalo pod názvom Mediálna výchova v školskom vzdelávacom programe, môžu mať najrôznejšie reality šou a populárne seriály neblahý vplyv na vývoj tínedžerov. Tí si z nich totiž môžu brať negatívne vzory. „Nebezpečenstvo týchto programov tkvie v ponúkaní pseudoreality, štylizácie a otvorenej manipulácie s divákom,“ cituje z dokumentu portál Topky.sk. 

    Zahryzli sa do Superstar 

    Vo svojom dokumente z roku 2013 si MPC vzalo na paškál aj televíznu reláciu Superstar, známu na celom svete. „Tínedžeri prechádzajú cez sito prísnej poroty, ktorá sa zabáva na rozpakoch spevákov, provokuje ich, ponižuje a vysmieva sa im,“ pranierujú autori spevácku reality šou. Podľa nich ide o akýsi recept na úspech, ktorý má však jeden háčik. „Ide o nasledovaniahodné, vzorové podujatie, akýsi recept na úspešnosť. Cesta k nemu vedie cez falošnú a hranú emocionalitu, cez stratu vlastnej osobnosti, imidžu, ale i ľudskej dôstojnosti,“ píše sa v kapitole s názvom Vzťah detského príjemcu k mediálnej kultúre.

    Jánošík či Spiderman?

    Podľa odborníkov z MPC už deti za svoje vzory nepovažujú dávnych hrdinov slovanských bájí, ale skôr úspešných športovcov, hercov, spevákov či hudobníkov. S touto zmenou však prichádza údajne aj zmena správania sa tínedžerov. „Vodcami v skupinách tínedžerov sa stávajú typy, ktoré dokážu dokonale napodobniť všeobecne obdivovaný idol, často pôsobiaci dosť negatívne. Hrdinom dnešnej mládeže už nie je Jánošík ani vojenskí vojvodcovia, ale Rambovia, Spidermani, Supermani,“ píše sa v dokumente. 

    Môže za to Harry Potter 

    „K vytváraniu nového druhu idolov prispeli novodobé románové, filmové a televízne diela, ktoré v posledných rokoch zasiahli aj Slovensko, teda Pán prsteňov, Hastrošovci, Harry Potter, Bibi Blonsberg a pod.,“ tvrdia experti z Metodicko-pedagogického centra. Práve kúzelnícky učeň Harry Potter má údajne vplyv na diskrimináciu slabších či postihnutých. „Prevaha tohto typu kultúry, prichádzajúca na Slovensko zásluhou globalizačných tendencií z USA a západnej Európy, zapríčiňuje novodobé problémy v správaní sa mládeže a detí v podobe diskriminácie slabších a zdravotne postihnutých, príslušníkov národnostných menšín, chudobnejších a podobne. S tým súvisí šikana, drogy, alkohol, kriminálna trestná činnosť, sexuálne násilnosti, ba i vraždy,“ píše sa v dokumente. 
     
    Ministerstvo školstva prácu MPC obhajuje a tvrdí, že za dokumentom Mediálna výchova v školskom vzdelávacom programe stoja uznávané odborníčky, ktoré dielo vydali ako svoj príspevok k spoločenskej diskusii. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -