Malinová-Žáková sa po deviatich rokoch dočkala. Súdne pojednávanie ju čaká koncom septembra

    0
    Hedviga Malinová-Žáková (Autor: SITA)

    Hedviga Malinová-Žáková sa pred dvoma rokmi presťahovala zo Slovenska do mesta Győr a získala štátne občianstvo Maďarska. To bol dôvod, prečo sa posunulo súdne uzavretie celého prípadu. Odchodom do Maďarska sa z nej totiž stala zahraničná občianka, a preto sa jej Okresný súd v Nitre opýtal, či požaduje, aby bol súdny spis preložený do maďarčiny. Malinová s tým súhlasila.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    O čo ide?

    Už takmer 8 rokov sa polícia a verejnosť zaoberá prípadom Hedvigy Malinovej. V auguste 2006 Malinová na polícii oznámila, že ju v Nitre zbili dvaja mladíci preto, že rozprávala do mobilu po maďarsky. Polícia zahájila vyšetrovanie, ale po niekoľkých dňoch oznámila, že Hedviga Malinová a údaje, ktoré pri vyšetrovaní povedala ako svedkyňa, boli nepravdivé. Hedvigu Malinovú obvinili z krivej výpovede a začali proti nej trestné stíhanie.

    Je Malinová len obeťou politikov?

    Ján Čarnogurský tvrdí, že prípad nadobudol už jeho začiatku príchuť slovensko-maďarského rozporu. „Maďarská tlač na Slovensku aj v Maďarsku sa Hedvigy Malinovej okamžite zastala, rovnako mnohé médiá na Slovensku. Na druhej strane minister vnútra prvej aj súčasnej Ficovej vlády Róbert Kaliňák tvrdí, že Hedviga Malinová klamala a polícia ju stíha oprávnene,“ vysvetľuje Čarnogurský.

    - Reklama -