Mali by ste byť za utečencov vďační, s nimi môžete konečne prekonať komunizmus, odkazuje nemecká televízia. Začul to aj Václav Klaus a poriadne sa naštval

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Klaus hneď na úvod svojej úvahy, ktorá je dostupná na jeho internetovej stránke, konštatuje, že Brusel vnucuje Česku prijímanie utečencov podľa kvót a model kvót na utečencov od začiatku presadzovalo Nemecko, takže Berlín vlastne krajine zase vnucuje svoju vôľu. To už Česká republika v minulosti zažila. Klaus sa domnieva, že tomuto tlaku sa musí krajina vzoprieť, a to aj za cenu toho, že možno príde o európske dotácie. Tie vraj pre Česko nie sú vôbec také prínosné, ako sa hovorí. „Že Únia s naším blahobytom nemá nič spoločné, je – aspoň dúfam – väčšine ľudí u nás jasné,“ píše Klaus.

    Z Nemecka však dnes zaznievajú vety, že Česko by malo pochopiť utečeneckú krízu ako príležitosť a tým, že prijme utečencov, ukázať, že naozaj patrí na Západ.

    Nemecká televízia SWR dokonca Stredoeurópanom odkazuje, že by mali byť za utečencov vďační, pretože s ich pomocou sa vraj konečne môžu zbaviť zvyškov komunizmu. „Namiesto toho, aby stredoeurópska štvorica prijala utečeneckú krízu ako príležitosť, ako striasť dedičstvo komunizmu, poslúžila nacionalistickým silám ako živá voda,“ rozčuľuje sa nemecká stanica.

    „To považujem za aroganciu dosiaľ neznámeho druhu. Je prijímanie migrantov (nie náhodou hovorí nemecká televízia o utečencoch, zatiaľ čo my trváme na slove migrant) cestou, ako zo seba striasť dedičstvo komunizmu? Na to migráciu nepotrebujeme. […] Kde sa berie arogancia západnej Európy, považovať nás za nedospelých školákov, ktorých treba vychovávať a vyučovať? Aké komunistické dedičstvo majú jej predstavitelia na mysli? Našu precitlivenosť na akékoľvek prvky neslobody? Na vnucovanie nám čohokoľvek, čo je proti našim záujmom? Naše úsilie – po desaťročiach straty štátnej suverenity – byť znovu štátom, o ktorom sa rozhoduje doma a nie v cudzine? Našu bolestnú históriu plnú národného útlaku a permanentného pocitu vonkajšieho ohrozenia? Našu vieru v demokraciu, ktorú sme tak dlho nemali?“ pýta sa Klaus.

    Nie Česko, ale Západ by sa mal podľa Klausa zmeniť, mal by sa vrátiť k svojim koreňom a znovu si ctiť slobodu tak ako predtým. Myšlienkový Západ treba skrátka znovu vrátiť na západ Európy.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -