Mali by si niesť zodpovednosť za svoje vlastné jadrové odzbrojenie. Čína kritizuje novú jadrovú doktrínu USA

    0
    Donald Trump a Si Ťin-pching (Autor: TASR)

    Čínske ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že vojenské aktivity Číny sú obranného charakteru a jej jadrové ozbrojené sily sú len na “tej najnižšej úrovni”, aby dokázali zaistiť bezpečnosť krajiny.

    Vyhlásenie ministerstva vyjadrilo nádej, že Spojené štáty “nebudú rozmýšľať spôsobom studenej vojny” a “budú si prednostne a predovšetkým niesť zodpovednosť za svoje vlastné jadrové odzbrojenie”.

    V novej americkej nukleárnej doktríne, zverejnenej v piatok tento týždeň, sa ako možný jadrový rival voči USA spomína totiž aj Čína. Americký jadrový arzenál je podľa tohto dokumentu – revízie politiky Spojených štátov – vytvorený tak, aby “Peking neprišiel k nesprávnym záverom”, že svoju pozíciu môže posilňovať hrozbou použitia jadrových zbraní v Ázii.

    V novej správe administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa sú okrem Číny ako hlavné potenciálne hrozby uvedené aj Rusko, Irán a Severná Kórea. Podľa Bieleho domu musí byť Moskve jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť “neprijateľne vysokú cenu”.

    Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní.

    - Reklama -