Majú už toho dosť… Vo Francúzsku našli spôsob, ako chrániť svoj pracovný trh

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Mnohé francúzske mestá zavádzajú v týchto dňoch jednoduché opatrenie. Firmy, ktoré sa uchádzajú o verejné zákazky v stavebníctve a v ďalších odboroch, sa musia zaviazať, že najmú len pracovníkov, ktorí hovoria po francúzsky. Z toho vyplýva, že pracovníci zo zahraničia, ktorí tento jazyk neovládajú, majú vo Francúzsku podstatne menej pracovných príležitostí.

    Niektorí francúzski politici nešetria v reakcii na to kritikou. „Aj v mojej vlastnej strane (republikáni) som upozornila na to, že toto opatrenie ide proti základným hodnotám EÚ,“ uviedla francúzska europoslankyňa Élisabeth Morinová-Chartierová.

    Odpor samotných Francúzov proti novému nariadeniu však zatiaľ nie je výrazný. Odbory a väčšina francúzskej politickej scény tvrdia, že im leží na srdci bezpečnosť pracovníkov. Keď niekto nehovorí po francúzsky, nemusí správne pochopiť zásady bezpečnosti práce, čo môže v krajnom prípade ohroziť na živote nielen cudzieho pracovníka, ale aj jeho kolegov a kolegyne.

    Existuje však aj neoficiálne zdôvodnenie nového opatrenia. Francúzsko už dlho čelí nemalej nezamestnanosti a toto opatrenie má Francúzom pomôcť v hľadaní uplatnenia. Na francúzskom pracovnom trhu získajú nespornú výhodu.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -