Majú sa Slováci pripraviť na zatvorené obchody počas sviatkov a voľných dní? Vieme, čo chystajú poslanci

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

     “V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác,” píšu predkladatelia v návrhu.

    Týmito dňami majú byť: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok do 14. hodiny, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december.

    Aj doteraz platí na Slovensku zákaz maloobchodného predaja počas niektorých dní, tých je však výrazne menej. Ide o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12. hodine a 25. december.

    V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka by však mala ešte počas druhého čítania nastať zmena v navrhovanej novele. Aktuálne predkladatelia navrhujú, aby sa mohli obchody v tento deň otvoriť od 14.00 h.

    Poslanci však už pripustili, že aj po diskusii so zamestnávateľmi bude vhodnejšie, aby boli predajne zatvorené počas celého Veľkonočného pondelka. Celkovo by tak mali byť na Slovensku po novom zatvorené obchody 15,5 dňa v roku.

    - Reklama -