Majú naši europoslanci strach? Brusel obsadili vojaci

    0
    Belgickí vojaci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Život v Bruseli sa po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra zmenil. Po tom, čo našla polícia v štvrti Molenbeek arzenál zbraní, výbušniny a chemické látky, krízový štáb v  Bruseli vyhlásil stav bezprostrednej teroristickej hrozby a do ulíc poslali ťažkoodencov aj armádu. 

    „Opatrenia sú založené na pomerne presných informáciách o riziku útoku podobného tomu v Paríži,“ povedal belgický premiér Charles Michel. Podľa neho by mohlo niekoľko jednotlivcov so zbraňami a výbušninami začať útok na niekoľkých miestach zároveň. Belgická televízia RTBF hovorila aj o Salahovi Abdeslamovi, známom atentátnikovi z Paríža, ktorý sa môže nachádzať v Bruseli.

    V sobotu nejazdilo metro ani podzemné električky. Väčšina obchodných centier zostala zatvorená. Hlavné mesto Európy je druhým domovom aj pre našich europoslancov. Portál Čas.sk sa ich preto opýtal, ako vnímajú súčasnú situáciu v metropole Belgicka.

    „Aj tu sa ukazuje jedna vec, že ani v Belgicku sa nedokázali integrovať určité skupiny ľudí. Je tu oprávnené nebezpečenstvo po celej Európe a musíme tie veci brať do úvahy. Nebudem sa báť chodiť do Bruselu,“ odpovedal Vladimír Maňka.

    Europoslankyňa Monika Smolková sa zase vyjadrila: „Chvalabohu, že nie som teraz v Bruseli. Je to hrozné a musíme spoločne zjednotiť sily proti Islamskému štátu. Zaznamenali sme zvýšené riziko. Samozrejme, že mám strach vrátiť sa do Bruselu.“

    Ivan Štefanec vníma stav bezprostrednej teroristickej hrozby ako nepríjemný.

    József Nagy zase hovorí, že jeho sa to týka dvojnásobne. „Mám dve deti, ktoré zostávajú v Bruseli, a chodia do školy, kam chodia deti zamestnancov z USA, NATO či ambasád a je to podľa mňa potenciálny cieľ. Osobne mi to nie je jedno a je to dosť nepríjemné,“ povedal.

    Monika Flašíková-Beňová si myslí, že „teraz treba ukázať, že Európa dokáže spoločne potlačiť terorizmus a dokáže proti nemu spoločne bojovať“.

    - Reklama -