Majú kemp pre 3 milióny ľudí, ale utečencov nepríjmu. Prečítajte si, o ktorú krajinu ide

    0
    Stanový tábor pre 3 milióny ľudí v Saudskej Arábii (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ani milióny utečencov umiestnených v krajinách, ktoré na tom nie sú často o nič lepšie, ako štáty zmietané vojnou, nedokážu zmierniť tlak imigračnej vlny na Európu. V médiách aj na sociálnych sieťach sa preto stále častejšie objavuje otázka, prečo s masívnou utečeneckou krízou nepomôžu krajiny na Arabskom polostrove? Podľa rádia Slobodná Európa je dôvod jednoduchý. Štáty Golfského zálivu sú totiž veľmi opatrné v tom, komu udelia štatút utečenca a nejde tu len o Sýrčanov, ale aj o ďalšie národy.

    Otázku prečo vlastne krajiny na brehoch Golfského zálivu nechcú prijímať utečencov, napriek tomu, že sú to zväčša ľudia, ktorí s nimi zdieľajú moslimskú vieru si kladie aj článok na portáli Dhakatribune.com. V ňom autor poukazuje na to, že kým Európu kárajú zo všetkých strán za prístup k utečencom, tak Saudská Arábia, ktorá neprijala žiadnych utečencov, disponuje stanovým táborom, aký sa vo svete len tak nevidí.

    Kritický článok sa zaoberá tým, že Saudská Arábia má k dispozícii kemp, v ktorom je 100-tisíc stanov. Nejde však o žiadne dočasné, humanitárne príbytky. Tieto stany s rozmermi 8 krát 8 metrov sú postavené zo sklolaminátu a majú všetko, čo človek potrebuje na život v nehostinnej púšti. Je v nich klimatizácia, elektrina aj pitná voda. V tomto kempe, ktorý sa rozprestiera na ploche 20 štvorcových kilometrov by mohli nájsť luxusné útočisko až 3 milióny ľudí.

    Kemp používajú len 5 dní v roku

    Článok na stránkach Dhakatribune poukazuje najmä na to, že obrovský kemp v meste Miná je 360 dní z roka úplne prázdny. Využívajú ho totiž len pútnici, ktorí tam každoročne prichádzajú počas púte hadždž do saudskoarabskej Mekky. Podľa portálu Amusing Planet je mesto Miná zvyšok roka opustené. 100-tisíc stanov by mohlo prichýliť v skromnejších podmienkach údajne až cez 4 milióny utečencov, ktorí sa snažia dostať zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou. Podľa portálu Dhakatribune je pritom Saudská Arábia čiastočne zodpovedná za nepokojnú situáciu, pretože údajne predáva zbrane ozbrojeným radikálnym skupinám, ktoré pôsobia na sýrskom území a snažia sa zvrhnúť režim prezidenta Asada.

    Saudská Arábia sa bráni

    Vo viacerých svetových médiách, vrátane denníka Washington Post, sa objavili články o tom, že bohaté štáty Golfského zálivu, ako Saudská Arábia, Katar či Kuvajt neprijali žiadnych utečencov zo Sýrie. Saudská Arábia sa však bráni a tvrdí, že od roku 2011 poskytla útočisko pol miliónu Sýrčanov. To je síce údajne pravda, ale ľudskoprávne organizácie poukazujú nato, že nikto z nich nemal možnosť zaregistrovať sa ako utečenec. Veľká väčšina z prijatých Sýrčanov sú navyše legálni migranti, ktorí sa do Saudskej Arábie presťahovali za prácou. Len pre porovnanie. Libanon prijal od roku 2011 viac ako 1,3 milióna Sýrčanov. To je viac ako štvrtina celej libanonskej populácie.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -