Majský už nie je trestne stíhaný. Je na tom tak zle, že má problém postaviť sa pred súd

    0
    Na archívnej snímke obžalovaný Jozef Majský pred súdnym pojednávaním na Špeciálnom súde v Pezinku 8. júna 2009. (Autor: TASR)

    “Senát NS SR v stredu (20. 3.) na neverejnom zasadnutí rozhodol v trestnej veci Jozefa M. tak, že trestné stíhanie u obžalovaného prerušil, a to z dôvodu, že nemožno obžalovaného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo, pribraním štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia, znalecké dokazovanie za účelom preverenia, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí,” uviedla vo štvrtok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Ako dodala, senát NS SR sa bude pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave obžalovaného, a to za účelom zistenia, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú, alebo pominuli.

    “Rozhodnutie senátu NS SR rešpektujeme a nemám k tomu čo dodať,” uviedol obhajca Peter Filip. V polovici februára tohto roku NS SR ešte stále nedisponoval všetkými znaleckými posudkami týkajúcimi sa zdravotného stavu podnikateľa Jozefa Majského, ktorý je obžalovaný v kauze podvodu voči nebankovým subjektom a bol vylúčený na samostatné konanie. Predsedníčka senátu vtedy urgovala posledného zo znalcov, bez ktorého nebolo možné uzavrieť znalecké dokazovanie vo veci, či obžalovanému Jozefovi Majskému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Pôvodne mal mať NS SR k dispozícii všetky posudky do konca septembra 2018, keď o predĺženie lehoty požiadal jeden zo štyroch znalcov.

    V trestnej veci Jozefa Majského predsedníčka senátu NS SR uznesením koncom júna minulého roku pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctva a farmácie. Znalecké posudky zo strany troch znalcov NS SR boli postupne doručované.

    Podnikateľa Jozefa Majského predsedníčka trojčlenného senátu NS SR Gabriela Šimonová 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav vylúčila na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však pre lekárske správy a práceneschopnosť urobiť nemohla.

    V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu voči nebankovým subjektom BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Pachinger si trest odpykáva, keď ho zadržala polícia v Justičnom paláci na inom pojednávaní. Brtvu zadržali v Trnave, ale aktuálne je už podmienečne prepustený na slobodu.

    Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

     

    - Reklama -