Mainstreamový podvodnícky suterén. Mečiarove amnestie sú zástupný problém na prekrytie niečoho vážnejšieho, hovorí Dobroslav Trnka. O svojich ambíciách nám povedal toto

    0
    Dobroslav Trnka (Autor: TASR)
    Ako sa vám darí? Oproti minulosti je o vás počuť len minimálne. Asi by bolo naivné pýtať sa, či vám chýba mediálny záujem… 

    Ďakujem pekne za opýtanie, mám sa celkom dobre. V tomto mainstreamovom podvodníckom suteréne mi naozaj mediálny záujem nechýba. Čítam len to, čo považujem za hodnotné veci, a nestrácam čas filozofovaním, či si niekto nechá vymývať mozog alebo nie. Mal som tendenciu napísať niečo, ale nedozrel ešte čas.

    Dlho ste boli na péenke, už ste v poriadku? Čo sa vám stalo?

    Stal sa mi lapidárny úraz. Museli mi vyhotoviť novú Achillovu šľachu a tam je vlastne jednoročná lehota na úplnú funkčnosť, takže rehabilitujem, ešte netancujem, ale chodím už normálne. 

    Svojho času ste boli najmladší vyšetrovateľ, najmladší vojenský prokurátor, najmladší hlavný vojenský prokurátor a ako 40-ročný aj najmladší generálny prokurátor. Nie je z tohto pohľadu vaše aktuálne zaradenie radového prokurátora ústupom v ambíciách?

    Moje ambície boli vždy v súlade s realitou.

    Zhodou okolností sa v poslednom čase spomínajú dve silné témy súvisiace s právom, imunita poslancov po niektorých kontroverzných, až rasistických vystúpeniach, a zrušenie takzvaných Mečiarových amnestií. Ako túto diskusiu vnímate?

    Zrušenie Mečiarových amnestií je politická téma, ktorá vypláva na povrch v určitých časových amplitúdach, a mám dojem, že je to len zástupný problém na prekrytie niečoho vážnejšieho, ale neviem čoho, politiku sledujem veľmi málo, ale som schopný sa s vami staviť, že opätovne z toho nič nebude. Právnici to rozoberali už zhora-zdola, sprava-zľava a aj teraz sa to skončí pri búrlivej odbornej debate, akože slamu sme vymlátili. Som skeptický, pretože najviac sa tomu venujú ľudia bez zodpovednosti.

    Keď nastúpil generálny prokurátor Jaromír Čižnár do funkcie, odstúpili ste z postu námestníka generálnej prokuratúry. Prečo ste vtedy nechceli ísť do konkurzu na to miesto?

    Odstúpili sme všetci námestníci, tak sa to má robiť všade. Nový GP mal mať možnosť obklopiť sa svojimi ľuďmi, s ktorými bude napĺňať svoje predstavy pri riadení rezortu, a vzhľadom na vtedajšiu situáciu neprichádzalo do úvahy, aby sme sa uchádzali o akúkoľvek funkciu, čo sme ani nikto neurobili a bolo nám umožnené, aby sme si vybrali zaradenie, kde budeme pracovať.

    Ľutujete to?

    Samozrejme, že nič neľutujem a nemám ambíciu byť na akejkoľvek riadiacej funkcii.

    Čiže už nemáte ambíciu ísť na post generálneho prokurátora?

    Nie.

    Cítite menší tlak ako na čele prokuratúry? Predsa len možno pre kauzu Hrbáček ešte za vášho šéfovania prokuratúre strieľali na auto vášho syna. Deje sa aj teraz v Organizačnom odbore niečo takéto vážne?

    Robím svoju prácu na organizačno-kontrolnom oddelení a zodpovedám len za seba a za svoju prácu, takže odpadlo mi dosť veľa stresujúcich situácií, mám viac času na seba, na rodinu a na svoje záľuby, psa, ryby.

    Disciplinárna komisia vás (za kauzu Glance House) dvakrát zbavila funkcie prokurátora, napriek tomu ste stále vo funkcii. Čo si o tom myslíte? Napríklad z hľadiska namietaného premlčania, dĺžky konania a podobne?

    Disciplinárne konanie nechcem komentovať, pokiaľ to nebude právoplatne ukončené. Potom sa môžeme porozprávať.

    Stretávate sa ešte s politikmi?

    Politikov nevyhľadávam, ani bývalých, ale stretávam sa náhodne s niektorými, pričom veľmi dobre vychádzam s Martinom Glváčom.

    Ako to je celkovo s kamarátmi? Ubudli vám za posledné roky, po odchode z funkcie GP?

    Praví priatelia mi zostali všetci. Kamarátov ubudlo, ale to nie je môj problém, naopak, som rád, že sa niektorí nemusia hanbiť pred sebou, ak by sa mi mali pozrieť do očí. Zažil som veľa takých situácií a nebolo to príjemné ani mne.

    Máte 53 a už ste starý otec. Zmenilo vám to život?

    Vnučka mi prekopala pohľad na život od podlahy. Rebríček hodnôt sa zmenil a som za to veľmi rád.

    Čo hovoríte na to, že stále sa nevyšetrila pre niekoho najväčšia kauza posledných rokov Gorila? Vy ste v minulosti o Gorile pochybovali, podľa vás išlo o „fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené s cieľom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené“. Potvrdili vám posledné roky váš názor?

    Gorilu môžeme rozobrať po jej skončení sa, osobne aj teraz riešim niektoré podania, ktoré s kauzou súvisia, a nemôžem sa preto vyjadrovať.

    Jedným z vašich bývalých mediálnych a odborných oponentov bol aj Daniel Lipšic. Ten má už úplne iné problémy, vzdal sa poslaneckého mandátu, je obvinený… Sledujete to?

    To, čo sa stalo pánovi Lipšicovi, je poľutovaniahodný nedbanlivostný trestný čin, kde však treba ľutovať obeť a pozostalých. Viem si živo predstaviť, o čom sa mu sníva, a aby sa s tým vyrovnal, potrvá dlhší čas.

    - Reklama -