Magda Vášáryová: Moskva plánuje Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko vytrhnúť z EÚ a NATO

    0
    Magda Vášáryová (Autor: TASR)

    Vášáryová začala zvesela. V poslednom čase sa vraj v Česku zdržiava často, ale váha, či má hovoriť po česky alebo po slovensky. „Českoslovenčiny tu máte dosť,“ povedala v narážke na šéfa českého hnutia ANO Andreja Babiša. Za vtip zožala v Image Theatre v Prahe potlesk.

    Potom však prešla na vážnejšiu nôtu. Česi si podľa jej názoru nevedia jasne povedať, že patria na Západ. „My sa strašne chválime tým, že sme malí – hlavne, keď od nás niekto niečo chce… Nie sme ochotní sa spolupodieľať na riešení problémov,“ vyhlásila bývalá diplomatka. O Slovensku, Poľsku a Maďarsku by sa vraj dalo povedať to isté. Naše správanie v EÚ mohlo byť jedným z dôvodov, prečo Briti hlasovali za brexit. „Brexit je protest proti nám, proti rozšíreniu Európskej únie. To nie je pre Indov,“ doplnila.

    Hostia sa neskôr zhodli na tom, že Česká republika by zase potrebovala skutočne proeurópsku hlavu štátu, nie takých prezidentov, akými sú Václav Klaus a Miloš Zeman.

    Niekdajšia veľvyslankyňa v Rakúsku divákom napríklad prezradila, že sa v minulosti rada prela s Milošom Zemanom. „Ja som sa vždy rada prela s vaším dnešným prezidentom – do určitej hladiny alkoholu. Ale jeho tá funkcia zmenila,“ povzdychla si dáma.

    Rusko vymiera

    Rouček dal Vášáryovej za pravdu. Mnohí Česi si podľa jeho názoru neuvedomujú, čo v EÚ majú. Predovšetkým je to mier. Varoval, že EÚ tu nemusí byť večne. Ak sa vraj rozpadne, v našom priestore by mohlo znovu začať uplatňovať vplyv Rusko a z toho by nebol bývalý podpredseda Európskeho parlamentu vôbec nadšený. EÚ je totiž rozmanitá, zatiaľ čo Rusko reprezentuje monolit, kde rôznorodosť nie je vítaná.

    Politický geograf Romancov upozornil, že ruská populácia starne a vymiera. Táto obrovská krajina čelí mnohým problémom a ruský prezident Vladimir Putin hodlá pozornosť Rusov odvracať od týchto problémov tým, že vykresľuje Rusko ako silného medzinárodného hráča. Vášáryová sa k nemu pridala. Varovala, že Moskva spriada plány, ako Vyšehradskú štvorku – teda Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko – dostať z EÚ a z NATO.

    autor: PV

    - Reklama -