Madrid chce na január vypísať regionálne voľby v Katalánsku

    0
    Najvyšší predstaviteľ Katalánska Carles Puigdemont (Autor: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

    Vo vysielaní televízie TVE to v piatok potvrdila Carmen Salvová, ktorá v PSOE zodpovedá za rokovania s výkonnou mocou týkajúce sa konkrétnych opatrení v rámci uplatňovania článku 155 španielskej ústavy.

    Súbor opatrení, ktoré bude Madrid na základe spomínaného ústavného článku uplatňovať voči Katalánsku, schváli španielska vláda v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí.

    Calvová dnes v rannom vysielaní TVE potvrdila pravdivosť informácií zverejnených spravodajským serverom Diario.es, ktorý zverejnil správu o zamýšľaných januárových voľbách v Katalánsku. Vysvetlila, že podľa generálneho tajomníka PSOE Pedra Sáncheza má uplatnenie článku 155 “priviesť Katalánsko k voľbám.” 

    Calvová sa súčasne obrátila na katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, aby “šiel do volieb a vyhol sa tak uplatneniu ústavného článku, ktorý nebol nikdy doteraz použitý”.

    O predčasných voľbách ako možnom spôsobe riešenia krízy medzi Madridom a Barcelonou sa hovorilo aj v uplynulých dňoch, tesne pred tým, ako vypršalo ultimátum, ktoré dala španielska vláda Puigdemontovi, aby jednoznačne deklaroval svoj postoj k vyhláseniu nezávislosti Katalánska. 

    Katalánske vedenie však predčasné voľby odmieta s tým, že mandát zverený voličmi v referende o nezávislosti z 1. októbra vykoná táto vláda.

    - Reklama -