Madrid, Londýn, Paríž. Za všetkými teroristickými útokmi boli vnuci pôvodných prisťahovalcov. Zábrany na hraniciach Schengenu ťažko pomôžu, tvrdí expert na terorizmus

    0
    Docent Jan Eichler (Autor: ReproFoto, ČT)

    “Teroristické útoky tu už boli v roku 2004 v Madride a o rok neskôr v Londýne. V oboch prípadoch to bola pomsta za aktívnu účasť týchto dvoch krajín, Španielska a Veľkej Británie, za zvrhnutie Saddáma Husajna a na následnú okupáciu Iraku,” uviedol Eichler.

    Na otázku, či budú potrebné pozemné operácie proti Islamskému štátu, povedal, že sa do toho nikomu nechce, lebo existuje strach, že by potom nastalo to isté, čo v Iraku alebo v Afganistane. “Totiž, že by spojenci boli zatiahnutí do dlhotrvajúceho asymetrického konfliktu, keď by vojako zabíjali zákerne zozadu, počas spánku, zabíjali by ich podriadení, ktorým dávajú výcvik a podobne,” vysvetlil Eichler.
     


    Podľa neho je problémom, že teroristické útoky v Európe najčastejšie páchajú tí, ktorí sa v daných európskych krajinách už narodili. Tak to bolo v Španielsku a Británii, aj teraz vo Francúzsku. “Boli to vnukovia pôvodných prisťahovalcov. A pred nimi ťažko pomôže nejaká zábrana,” podotkol Eichler v reakcii na úvahy o možnom sprísnení ochrany hraníc schengenského priestoru.

    Bojovníci sa môžu zamiešať medzi utečencov

    Pripustil, že pre mnohých, ktorí bojovali v Sýrii, sa teraz tamojšia pôda mohla stať horúcou, a tak nie je vylúčené, že sa môžu zamiešať medzi utečencov a v pokoji sa bez problémov dostať späť do západnej Európy, ktorá je dnes prvoradým terčom ich záujmu. “A v rámci západnej Európy na prvom mieste je to, bohužiaľ, Francúzsko,” podotkol Eichler.

    Moderátorka Daniela Drtinová pripomenula, že podľa politológa Jaques Rupnika ide o to vyvolať v krajinách EÚ občiansku vojnu. “Je to bezpochyby cieľ vyvolať násilie. Atentátnikmi boli ľudia, ktorí predtým boli niekoľkokrát vo väzení,” upozornil Eichler s tým, že vo väzení je  “veľa samozvaných imámov, ktorí väzňom vymývajú mozgy”.

    Drtinová sa potom Eichler spýtala, prečo teda západné štáty umožňovali pôsobiť imámom v moslimskej menšine. “Na to boli dlhodobo upozorňovaní, že to je veľké nebezpečenstvo. Postupne tam začali do mešít nasadzovať akési kontroly, ale až teraz pristupujú k tomu, že budú vykazovať z krajiny tých najradikálnejších, najnenávistnejších samozvaných imámov a muftiov,” objasnil Eichler.

    Aj výroky, že každý terorista je moslim, sa môžu stať zámienkou k útoku

    Divákov môže trochu upokojiť jeho vyhlásenie, že u nás je “moslimská entita úplne iná ako tá vo Francúzsku, kde moslimov je už 8 alebo 9 percent obyvateľstva”.

    Ako zdôraznil, vo väzeniach je až 70 % ľudí – moslimov. “U nás také problémy nemáme. U nás sú to biznismeni, ľudia, ktorí rozvíjajú svoje obchody, nežijú niekde na okraji,” uviedol s tým, že by našej krajine hrozilo nejaké riziko, nemožno ho napriek tomu ale vylúčiť.

    Američania a Francúzi vraj upozorňovali, že terčom útoku sa môže stať každá krajina, ktorá mala svoj tím v Afganistane. “To môže byť zámienka,” vraví a pripomína, že sme tam svojich vojakov mali aj my. “Ďalej tu máme preborníkov, ktorí hovoria, že moslimovia by boli dobrí tak na rozomletie do mäsokostnej múčky. Máme tu výroky, že každý moslim nie je terorista, ale že každý terorista je moslim. Mali sme tu výroky, ktoré porovnávali Jásira Arafata s Adolfom Hitlerom. Mali sme tu výroky, aby každý muž vzal pušku a išiel proti islamistom. Toto všetko sú závažné veci, ktoré by sa mohli stať zámienkou k teroristickým úderom,” varoval Eichler.

    Útoky by však nečakal od tunajšej moslimskej komunity, ale skôr od tých, ktorí budú tadeto prechádzať. Alebo to budú tí, ktoré už v západnej Európe vyrástli. “Tí by sa mohli sem infiltrovať a niečo také urobiť,” upozornil.

    Riziko útoku v ČR je vraj 5 až 10 %

    Pokúsil sa tiež predpovedať pravdepodobnosť takého útoku: “Ak je riziko teroristického útoku vo Francúzsku stopercentné, tak u nás len päť až desaťpercentné,” uviedol.

    Aby sa migračná vlna do Európy zastavila, bude potrebné najprv poraziť Islamský štát. “Ale potom bude nutnosťou investovať obrovské miliardy do povojnovej obnovy Iraku aj Sýrie. Aby sa tí ľudia mali kam vracať,” vysvetlil.

    V závere vyjadril želanie, že sa nakoniec rozkol medzi Západom a Ruskom podarí prekonať. Možno nakoniec prídu noví Reaganova a možno aj nový “Gorby” a nájdu spoločný jazyk obdobne, ako ho našli v 80. rokoch 20. storočia bývalý prezident USA Ronald Reagan a bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov.

    - Reklama -